16 Scholingstips om een goede trainer te worden

door | 1 feb 2020

Kennis en kunde

In de vorige blogs vertelde ik iets over de nadelen, de materialen en de voordelen van het prachtige trainersvak. Nu iets over wat je zelf te leren hebt, hoe je je kunt scholen en welke keuzes daarin helpen om een succesvolle trainer te worden en te blijven (vanuit mijn perspectief dan). Zodat je, net als ik, ook 22 jaar op de teller kan krijgen en blij wordt en blijft van je prachtige vak. Wat kun/moet je aan boord trekken? Hier mijn tips:

 1. Een trainersopleiding volgen bij een gerenommeerd bedrijf zoals het ICM, SN of Karin de Galan. Een extra bonus is als het een CPION erkende opleiding is zoals een Post Bachelor
 2. Waak ervoor dat je een 1-trick pony wordt: verzamel meerdere korte opleidingen/cursussen zoals bijvoorbeeld:
 3. Basiscursus Psychologie (HBO of WO), aangevuld met Sociologie of Onderwijskunde
 4. Transactionele Analyse
 5. Voice Dialogue
 6. Neuro Linguistisch Programmeren (NLP)
 7. Tenminste 1 gedragsanalyse (DISC, LIFO, Insights, MBTI e.d.)
 8. Mindfulness opleiding
 9. Rationeel Effectieve Training
 10. Energetisch werken
 11. Je theoriemodellen goed kennen en kunnen uitleggen, bijv. Situationeel Leidinggeven, de Roos van Leary, 10 Beinvloeidingsstijlen van Bijker, het kernkwadrant van Ofman, de karakterstructuren van Reich & Jung, Alan Watkins’ ‘Huis’, Enneagram, Feedback stappenplan, Getting Things Done methode, Kolbs leerstijlen, Harvard onderhandelen, Psychopathologie, Slecht nieuws breng stappen, Eisenhower model, Kubler Ross curve. Op deze manier kanje makkelijk schakelen en service wat déze deelnemer vandaag nodig heeft. Weet bij de modellen ook iets over de bedenkers en hoe het ontstaan is, dan gaat het nog meer leven. Ik vind het zelf belangrijk om de bron en owner te eren en zijn/haar naam te noemen.
 12. Vind een warme ondersteunende intervisiegroep om je te helpen en feedback, erkenning en complimenten te geven
 13. Lees de boeken van wijze schrijvers over de hele wereld over alle onderwerpen die je verzorgt, en houd nieuwe boeken op de markt bij. Kijk eens op https://visiepoint.nl/boekenkast/ voor inspirerende tips.
 14. Houd trends bij die in de bedrijven spelen zoals bijv. Scrum of Lean
 15. Doe regelmatig een retraite voor jezelf om je eigen binnenwereld op te schonen en te verzorgen
 16. Doe een Be The Change en ga naar Phoenix voor Levensopleidingen of de Instrument voor Hulp bachelor.

Na nu verwijs ik enthousiaste nieuwkomers/starters in mijn vak graag door naar alle blogs die gaan over het trainerschap. Wellicht dat je na het lezen van de artikelen stappen zet die je helpen op je pad om een professionele en bevlogen trainer te worden. Ik hoop je eens te ontmoeten in de zaal naast die van mij. Dat zou toch leuk zijn :-))

Tot dan!

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl