5 trucs om dichterbij je Intuïtie te komen

door | 1 mrt 2020

Wat is intuïtie?

In het Latijn heet intuïtie “intueor”. Dat woord heeft te maken met intern waarnemen, dus op een andere manier dan zintuigelijk waarnemen van de wereld om je heen. Je focust je aandacht op iets wat gebeurt in het/je leven; een mens, een voorwerp, het verleden, de toekomst, een gebeurtenis of een verschijning al dan niet fysiek in de wereld waarneembaar. Je kunt dan ook innerlijk waarnemen (maar zonder cognitief denken). Het gaat om een innerlijk weten en voelen, ook wel onderbuikgevoel genoemd. Ieder mens kan innerlijk waarnemen maar soms zijn we erbij vandaan geraakt en zijn we hoofdelijk (denken, oordelen) gaan leven. Maar soms voelt je dat iets niet klopt, het voelt niet goed. En later bleek dat inderdaad zo. Je intuïtieve kompas sprak tot je.

Het westen en het oosten

In het westen wordt niet veel (meer) gedaan met intuïtie. De cognitie is hier meer gewaardeerd. Vrijwel ons hele schoolsysteem is voornamelijk gericht op hoofdelijk leren en ontwikkelen, al verandert er langzaam iets dankzij Mindfulness. In het Oosten en Midden-Oosten vaart men veel meer op Intuïtie. Voor eenieder van ons betekent intuïtief waarnemen iets anders. Dit omdat het eigen gevoel, je hart en je ziel meespreken.

Hoe kom ik tot mijn intuïtie? Handige trucs die je helpen zijn:

In ieder geval: vertraag! Neem de tijd en ga voelen wat je onderbuikgevoel zegt. Je kunt ook een gesprekje met je intuïtie voeren:

Ik: Ik weet niet wat ik moet doen in deze situatie. Ik loop maar te piekeren. Vertel me wat ik moet doen.

Je Onderbewuste: Wat zegt je gevoel, kun je daarbij?

Ik: Huh? Hoe bedoel je? Ik wil weten wat jij ervan vindt!

Je Onderbewuste: Als je vraagt naar vinden, dan krijg je oordeel. En daar ben ik niet van, ik ga gewoon naar voelen. Zet je perfectionist en criticaster maar uit.

Ik: Hoe moet ik dat doen dan?

Je Onderbewuste: Ik geef je vijf tips.

  1. Vind een plek (bijvoorbeeld in de natuur) waar je op jezelf bent. Vertraag, neem je tijd, sluit je ogen, zoom uit, kijk fenomenologisch, wat zegt het Universum tussen de regels door aan je?
  2. Of denk er een paar dagen zo min mogelijk aan, op de onderstroom werkt je ziel heus verder.
  3. Hou een journaal/reflectieschriftje bij. Je gevoelens, gedachten, nachtelijke dromen en inzichten vinden daar een plek in. Als je erdoorheen bladert zie je de patronen, je levensthema’s en soms de oplossingen er al in staan.
  4. Loop een labyrint om je meer inzicht te geven
  5. Of, als ik je vraag, wat zou je NU kiezen als je moet kiezen, wat komt er dan in je op, wat kies je dan, op (soms onlogisch) gevoel? Denk niet na, volg gewoon je lichaam en je gevoel. Het antwoord is namelijk al aanwezig in jou.

Ik: [stilte] … Jaaaah, dan ‘weet’ ik het nu. Het is me helder geworden. Dank je wel.

Succes met vertragen en voelen. Heus, als je ontspant, niets forceert en voelt komt het tot je.

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl