6 dingen voor op je to-learn list!

door | 1 nov 2019

Ongelukkiger worden

We jagen onze doelen na en zijn druk met to-do lijst afvinken. Zodra je iets kunt doorstrepen geeft ons dat wel een fijn gevoel en geeft je lichaam van die fijne happy hormonen af. Eigenlijk raken we aan dat gevoel een beetje verslaafd. Er zijn velerlei handige manieren om je to-do lijsten bij te houden: gewoon op papier natuurlijk, het Eisenhower model gebruiken of een handig app’je  om je taken overzichtelijk te houden.

Gelukkiger worden

Onze hersenen zijn zo ingericht dat als je iets nieuws leert de witte massa in je hersenen toeneemt. Hoe meer compact deze stof (genoemd myelin) des te makkelijker je iets de volgende keert leert. Nieuwe taken maken dat het brein het gelukshormoon dopamine aanmaakt. Ook gaat de tijd langzamer omdat we ons meer bewust zijn. Routine is killing voor het ‘zijn’ in de toekomst of in het verleden.

Met ongeveer 20 uur kom je al een heel eind. Leer de volgende 6 dingen voor een gezonder brein en een gelukkiger leven:

  1. Leer een nieuwe taal (of gewoon de 50 meest gebruikte woorden van meerdere talen)
  2. Schrijf, dicht en/of blog! (taal houdt je brein gezond)
  3. Slijt helpende levenspatronen in (bijv. elke dag minimaal een half uur wandelen of helpende gedachten implementeren)
  4. Leer beter communiceren om je betekenisvol te verbinden aan anderen
  5. Lees en leer over gezond eten (als je je gezonder voelt ben je gelukkiger)
  6. Kies regelmatig (min. 1 á 2-jaarlijks) een nieuwe hobby/bezigheid of sport (zo leer je falen en je veerkracht ontwikkelen)

Bronnen om iets leuks te leren vinden wij: Coursera en de Nederlandse versie New Heroes.

Voor het ontwikkelen van je persoonlijke effectieve patronen kun je meteen bellen met 06 53 706 242. Tijdens een gratis 1e verkenningsgesprek onderzoeken wat je wil leren.

In deze inspirerende talk van Simon Sinek word je duidelijk waarom we zulke roedeldieren zijn en elkaar echt nodig hebben. En dat het werkelijke doel veiligheid en zorg voor elkaar is. Dán pas kunnen we groeien en ontwikkelen.

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl