Als je me echt zou kennen…

door | 3 dec 2016

Dan zou je weten dat…,
Ik onlangs mee heb gedaan aan het fantastische drie-daagse programma van Be The Change (van het in Nederland bekent staande Over de Streep) van Rich en Yvonne Dutra St-John. En dan zou je ook weten dat ik het best spannend vond om de microfoon 2 minuten te krijgen en iets over mezelf te vertellen wat onder de waterlijn ligt.

Als je me echt zou kennen dan zou je weten dat het me verbaasde dat ik die spanning voelde omdat ik een setting van grotere groepen ken vanuit mijn professie als trainer, en ook omdat ik de microfoon geen eng ding vind maar regelmatig in mijn leven heb gebruikt. En ach, assertiviteit…: als je me echt zou kennen dan wist je beslist dat ik ben niet op mijn mondje gevallen ben en makkelijk initiatief neem en leiderschap toon. Toch frappant: ik stimuleer anderen nota bene om assertiever te zijn, te delen met anderen wat hun echt bezig heeft en zich kwetsbaar op te stellen tijdens mijn trainingen en coaching maar mezelf echt laten zien in deze setting: ho, maar. Vele deelnemers leer ik rode, belemmerende gedachten (door Yvonne de zgn. “Critters” = beestjes genoemd) te veranderen naar positieve, groene, helpende gedachten in de RET trainingen. Ik voel me dan ook een enorme snordrukkert slash leugenaar als ik bij de eerste ronde het lekker kort en veilig houd.

Drop the waterline: get real!dropthewaterline
Gisteren was ik op een verjaardag. Het viel me op dat er door alle aanwezigen alleen maar werd gesproken over oppervlakkige onderwerpen: de rompertjes waren alleen in kleine maten te krijgen, kleine pepernoten zijn het lekkerst en, vooruit, iets over iemands laatste concert in de Ziggo Dome. Onderwerpen die boven de wateroppervlakte liggen in de ijsberg van het leven. Onder de waterlijn liggen onze échte gevoelens, gedachten, waarden, onze zorgen en onze intense verlangens die we afschermen van anderen. Toen ik aan de jarige job vroeg hoe de overgang was van werkende professional naar pensionado viel hij stil: “tja, dat is een goeie vraag zeg”, zei hij. Hij viel stil en ging op zoek… vond én benoemde zijn binnenwereld. Zo mooi. Ineens ging het echt over hemzelf en wat er echt belangrijk was in het hier en nu.

Als je me echt zou kennen dan zou je weten dat ik niet zo goed ben in nietszeggend boven de wateroppervlakte bla bla’en. Dankzij vele trainer/coaches/psychologen in mijn omgeving gaat het ook gelukkig vrijwel altijd ergens over. Wat ben ik dankbaar voor al die verbindende échte gesprekken.

Waarderend kijken
Tijdens de Be The Change dagen waren er talloze momenten waarbij onze neurotransmitters actief gemaakt werden: lekker dansen (adrenaline), knuffels geven en ontvangen (oxitocine) en waardering uitspraken en opschreven (endorfinen en dopamine). Een warm bad als het gaat om gevoel voelen en oordeelvrij waarnemen. Alles is immers goed. Je voelt wat je voelt, geen emotie is ‘fout’. Met grappige humor haalden Rich en Yvonne de deelnemers (na het aangaan van een levensthema) weer snel terug in het hier en nu (‘noem eens drie groenten die beginnen met een B?). Dankzij steun, zorg en empathie van de workshop leiders en hun assistenten ontstond er een veilige en fijne omgeving om op reis te gaan naar je eigen thematieken. En nee, er is geen quick fix maar wel een ‘het voelt ruimer’ en ‘ik voel verlichting’. Dat gun ik een ieder van ons.

Voornemen/to do
Yvonne Dutra St John stimuleerde ons je echte ik te laten zien aan anderen, waar je ook bent. Authentiek en oprecht te zijn naar anderen. Je lef aan te boren en vreemden aan te spreken en je te verwonderen over hun levensverhalen. Be The Change heeft me bovenal bewondering gebracht over hoe anderen hun pijn en ellende te boven zijn gekomen. Tijdens het over de streep gaan viel pijnlijk op hoe vaak sommige mensen ‘aan de beurt zijn’ in het leven. Wat hebben zij veel te dragen. Dat werkt louterend naar je eigen ‘gedoe’ toe. Het was een groot voorrecht deze dagen met 53 andere prachtige mensen in een ruimte te zijn.

Met ‘loved ones’ ga ik vaker ‘Als je me echt zou kennen dan zou je weten dat…’ uitwisselen. Al een paar keer heb ik mogen beleven hoe fijn dit is en hoe eerlijk mensen kunnen zijn over hun echte gedachten en gevoelens. Doe je mee?

Voor meer info ga naar: http://www.btcnederland.nl en beleef de workshop van je leven!

Bijdrage van Erna van Lingen

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl