Ben jij ook wel eens handelingsverlegen?

door | 15 feb 2019

Onze fasen van leren

Er is een doel, je wilt iets leren, ergens naar toe. Van junior of zelfs leerling niveau naar medior, en via senioriteit de expert worden. Wat een weg die je hebt af te leggen. Je staat aan het begin van deze reis en ontmoet op allerlei momenten weerstand, wanhoop, het moment van willen opgeven, toch doorzetten en uiteindelijk de zoete smaak van overwinning en je doel bereiken.

De grondleggers

David A. Kolb (1939) is een leerpsycholoog (Harvard) die zich richt op ervaringsgericht leren. Hij is bekend geworden door zijn theorie m.b.t. leerstijlen en de leercyclus en professor op de Case Western Reserve University in Ohio. We kennen van hem de bekende leerfasen van onbewust- onbekwaam, dan word je bewust onbekwaam. In het leren ga je bewust je bekwamen en uiteindelijk word je de ervaren onbewust bekwame specialist in je vak. (bron Wikipedia)

Je handelingsverlegen voelen

Ken je ook het moment van herkennen dat je iets had kunnen inzetten? Dat momentum van je nieuwe vaardigheid testen? En het dan toch niet doen? Deze fase van handelingsverlegen zijn is gelukkig tijdelijk. Het hoort bij het leerproces van observeren en het koppelen aan jezelf. De verlegenheid die je dan voelt om het in te zetten (en wellicht over te komen als wat onbeholpen en incapabel) is helpend en waardevol. Omarm het en vertrouw erop dat, als je dit een aantal keren hebt doorlopen, je heus het ‘nieuwe’ gaat gebruiken. Wacht echter niet té lang… dan raak je de nieuwe vaardigheid toch echt kwijt. Dus ook even de bekende schop onder de… 😉

Succes!

Wil je een stok achter de deur hebben en een snellere groeicurve doorlopen, ga dan in gesprek met een ervaren VisiePoint coach: https://visiepoint.nl/coaching/. Want succesvolle professionals adopteren tijdelijk een mentor om hen naar een hoger niveau te brengen. Net als een topsporter doet. Dus bel: 06 53 706 242.

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl