De melodie van het leven

door | 20 okt 2020

Jouw geluid

In je geluid te laten horen, klinkt je klankleur in het begin soms kwetsbaar en teer: hoe ontvangt de wereld je? In het leven zijn er meerdere levels. De melodie als je verhaal welke je doorleeft. Met een bastoon: het fundament in het leven. Je zou kunnen zeggen: het nest waarin je groot gegroeid bent. De bas is zwaarder en kent lagere registers en maakt soms af wat de melodie is begonnen. Je fundament is er altijd en ondersteunt je (soms of vaak) en je kunt erop terugvallen.

Slachtoffer of leerling?

Het leven is niet lineair, gaat niet altijd van het begin tot het einde. Soms komt een refrein terug, meld een thema zich weer opnieuw. Wellicht herken je het, misschien ken je je patronen (nog) niet. Omdat je liever slachtoffer blijft dan leerling. Durf jij het aan; jezelf doorgronden? Denk aan het lied van Trijntje Oosterhuis: Ken jij mij beter dan ik? Ja, vaak ‘weet’ opmerkelijk genoeg de ander jou beter dan jijzelf.
De bas gaat soms omhoog en wordt bijna de melodie. Bijvoorbeeld als het nest waarin je geboren bent je voeding voor het leven betekent: als dochter of zoon van een alcoholist wordt je verslavingszorg therapeut. Dat is gereedschap van het leven. Een constructief en onmisbaar element in het leven.

Muziek vult de ruimte

Je geluid maken is als acrobatiek van het hoogste niveau. Dan is alles mogelijk. Kun je het creëren? Kun je de muziek horen? Geen academisme maar een speelse cultuur. Niets vastzetten in structuren maar vloeiend en organisch. Het leven geeft immers vraagtekens. Daarom bedenken we flexibel keer op keer nieuwe antwoorden. Zonder te weten wat erna gebeurt. Elke keer vogelen we uit hoe we de vraagtekens te lijf gaan en bedenken we creatief antwoorden op het avontuur; het nieuwe. Of je dat wilt of niet, het vraagt actie nemen. De stap zetten een levenswerk te bouwen en vol te houden. Van voorzichtige junior, naar zelfvertrouwende medior en gelouterde senior. Of laat je het je gebeuren en word je bitter en vroeg oud…

Jouw Requiem

Een Requiem is een mis voor diegenen die over zijn gegaan. Een rakend muziekstuk als vertelling, overgang naar het volgende, iets wat na deze wereld komt.  We gaan allen loslaten van het onze. Het hier en het nu. Het langzaam uit tunen van alles wat je neergezet hebt. Heb je een aardbeving durven creëren? De ander verbaasd of jaloers doen omkijken?

In jouw Requiem zal een ‘Libera Me’ als slotakkoord klinken. Kleine muziekstukjes die gaan over jouw levenschapitres.

Je hebt het jouwe in de wereld gebracht. Van (be)denken, vanuit het diepste voelen, dan naar creëren: je hebt gedaan. Want daarin ben je zo groot als het leven: als jouw druppel in de zee. Jij bent de zee, de zee is de druppel.

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl