De plek der Moeite

door | 1 dec 2023

Je hebt een doel

Voorwaarts bewegen en iets willen zit in de mens. Stel, je droomt ergens van en wilt iets bereiken. Zo loop ik nu met een groep vriendinnen het Pieterpad, in totaal 500 km. We zijn nu over de helft. Voor mij als voormalig zwemmer best een tour. Bij 20 km roepen mijn heupen iets en ik moet in de wandelweekenden echt doorbijten.

De worsteling

Op dag twee van ons wandelweekend is het vanaf de start stil in onze groep. Zelfs de doorgewinterde Nijmeegse wandelaarster praat niet en we keren naar binnen in onszelf om het doel te bereiken. De Plek der Moeite wordt bezocht. In mijn hoofd tel ik bijvoorbeeld mijn stappen, of zeg in een kadansmantra: links-rechts-links-rechts, als ware ik een soldaat op mars. Ook observeer ik moois om me heen: dieren, groene natuur of opvallende architectuur.

Je gedachtenstroom

Hoe denk jij aan de binnenkant over jezelf? Heb jij helpende of belemmerende gedachten? De meeste mensen zijn niet zo positief dus liggen oordelende gedachten op de loer. Deze brengen cortisol in het lichaam, een hormoon die veel schadelijke effecten heeft zoals:

 • Verlaagd cognitieve functie, herinnering feiten/inhoud vermindert
 • Concentratie/focus neemt af
 • Gebrek aan motivatie
 • Prikkelbaarheid/woede, vergroot vijandigheid
 • Tunnelvisie en eisendheid
 • Gevoelens van depressie en wanhoop
 • Gevoelens van angst (anxiety) en rusteloosheid
 • Sociale terugtrekking
 • Creëert hongergevoel
 • Op de lange duur: immuunsysteem verzwakt

Een helpende positieve mantra

Heb jij een gedachte die positief is en die je tegen jezelf kan ‘zeggen’ als je naar de Plek der Moeite gaat? Hij moet voldoen aan:

 1. Ik-taal
 2. Actief werkwoord erin
 3. Positieve woorden

Mijn helpende mantra/oneliner is geleend van een lieve vriendin die dit tegen zichzelf zegt als iemand negatief tegen haar is of haar fijntjes attent maakt op wat ze niet goed doet of niet kan. Hij luidt:

Ik ben goed in andere dingen, zoals …

Topsporters zijn hier excellent in. We weten dat de sporter die eeuwig vierde eindigt vaak een andere interne dialoog heeft. Deze topsporter heeft het wel goed voor mekaar, dat zie je in dit filmpje:

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl