De praatgrage collega

door | 1 nov 2021

Hoor me!

Tijdens de vergaderingen laat hij zich vaak en langdradig horen. Hij meandert alle kanten uit, geeft vele voorbeelden (niet altijd passend en logisch) en het is lastig te snappen als toehoorder wat de kern is van het verhaal. Je moet doorvragen en checken wat het verzoek is welke hij onhandig en verborgen in de berg woorden maakt. Interrumperen vond iedereen ook lastig en disrespectvol dus zat iedereen de waterval aan woorden maar uit en haakt af…

Wakker vallen

Tijdens de coaching waarbij hij wil onderzoeken wat zijn doelen zijn in zijn carrière en hij praat honderd uit over zijn ideeën en doelen. Hij kan eigenlijk niet stoppen met brainstormen maar kan ook niet kiezen. Als ik hem vertel dat ik wat geïmponeerd voel door zijn stroom aan woorden. Hij is verrast. Gaandeweg wordt zijn neiging tot uitleggen meer en meer zichtbaar voor hemzelf.

Work-arounds

De neiging om door te praten veranderen we door slimme communicatiemethodes. Een “dieet” van 2 voorbeelden helpt. De vraag stellen aan de ander: “Waar wil je nog meer over weten?” is een gouden greep. Hij merkt dat ie meer tijd heeft om zelf en zijn volgende stap voor te bereiden. Hij denkt meer na. Daarnaast hoort hij ook beter wat de ander vertelt. Win-win dus.

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl