De voordelen van Corona (ja heus)

door | 15 mrt 2020

Het Corona virus brengt empathie

Een jonge vrouw vertelt me dat ze ineens beter begrijpt hoe het is in de oorlog te leven, of in de gevangenis. Zij voelt zich dankzij het Corona virus enorm beknot in haar vrijheid. Geen leuke evenementen, niet bij familie of vrienden langsgaan etc. etc. Haar familie in haar thuisland bezoeken waar ze iedere 4-6 weken naar toe ging mag ook niet meer. Nu mag ze niet reizen en ze voelt zich eenzaam zonder hen. Haar wereld is heel klein geworden en ze is in een land zonder familie en/of vrienden als expat. Iemand anders vertelt dat hij nu begrijpt hoe het is om single te zijn en altijd alleen te zijn. Hij bezoekt zijn bejaarde ouders even niet meer en houdt zijn vriendin buiten de deur. Hij was voor het eerst in zijn leven veel alleen. Dat was wel even slikken.

Het Corona virus brengt verbeterde waarneming

Gemiddeld raken we 23 keer per uur ons gezicht aan, maar voor veel mensen is dat vaak veel meer. Tel het maar eens. Uit een studie komt naar voren dat we bij emoties en spanning vooral onze linkerhand naar het gezicht brengen”, vertelt Erik Scherder. “De linkerhand activeert namelijk de rechterhersenhelft, die over de emoties gaat. Door ons gezicht aan te raken, kunnen we volgens deze studie emoties reguleren.” Dus dankzij het Corona virus zijn we ons veel meer bewust van ons eigen lichaam en gaan we ook meer observeren wat de ander doet. En hoe lastig het is om bepaalde patronen te veranderen. En we voelen ook beter onze gevoelens (bijvoorbeeld ongerustheid of angst).

Het Corona virus brengt zorgen voor anderen

We zijn meer bezig met hoe het is met anderen. Kan ik wel langsgaan bij deze persoon? Behoren ze tot een risicogroep? Is er sprake van hart-of vaatziekten, diabetes of ouder dan 65? Wat kan je doen voor de ander zonder dat je bij elkaar komt? Boodschappen doen en afgeven bij de voordeur is ook al fijn. Er bestaat al een quarantaine chatline voor mensen die ziek zijn. Hoe lief is dat?

Het Corona virus brengt een uitgeruste workforce

Krakend en piepend komt onze economie tot bijna stilstand. Overal voelen we de pijn. Veel mensen gaan thuis werken en voor sommigen is er in het geheel geen werk meer. Dit betekent zowaar verplicht uitrusten. Hoe heerlijk voor al die mensen die zo ontzettend hard werken ieder jaar. Al die burn-outs die nu wellicht afgewend worden. Even een pas op de plaats. Het voelt alsof je in de kerstperiode zit. Kun je ervan genieten? Voel je de ruimte om gewoon een dag niets te doen, een schilderij te maken, je haak-of breiwerk op te pakken, een puzzel te leggen met je huisdier naast je? Een long overdue DIY-klusje in huis te doen? Of desnoods onaffe administratie af te maken of je vakantiefoto’s te rangschikken.

Dus zeg ik: geniet er ook een beetje van. Succes met alles, volg de regels en blijf gezond!
Coronee = Namaste!

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl