Dit is wat inleven je oplevert…

door | 20 nov 2020

Ken je dat…

dat je in gesprek bent met iemand die je zó goed begrijpt dat je verbaast bent. De ander luistert met aandacht en knikt begripvol op datgene wat je vertelt. Je voelt je begrepen in datgene wat je meegemaakt hebt. Vol gezien in dat wat je uit je evenwicht heeft gebracht of waar je boos of verdrietig over bent. Je gesprekspartner laat in alles merken echt met je mee te voelen. Heel bijzonder…

Onmiddellijk…

voel je de drang om de ander in een vinnige discussie te overtuigen wegzakken. Je stopt met jezelf te herhalen. Geen scherpe argumenten, puntige analyses of heldere bewijzen hoef je aan te dragen. Er treedt rust op in je hoofd, hart en lijf en je merkt dat je voorzichtig ontspant. Even niet hard werken om de ander van jouw gelijk te overtuigen. Maar steun voelen en je laven aan de empathie van de ander. Hoe fijn is dat? En hoe schaars…?

Mijn coachee…

vertelde me in een coachsessie verwondert dat bovenstaande bij hem gebeurde. Hij zei dit nadat ik kort vertelde wáárom ik hem zo goed begreep. Hij keek me verwondert aan en viel stil. Hij zei tegen me: “Weet je Ern, ik merk dat ik geen aanloopje meer neem in mijn hoofd om je te overtuigen dat dit echt heel naar voor me is. Het is zo fijn dat je me niet gaat overtuigen van het tegenovergestelde. Niet gaat ‘peptalken’ dat het allemaal wel meevalt maar dat we er samen even erbij stil staan, en waarom dit zo heftig voor me is geweest. Ik verstrak niet meer, wordt niet aanvallend in ons contact en kan ook weer een beetje luisteren. Naar mezelf, maar ook naar jou. Heel prettig, dank je wel.”

Ben jij je bewust…

hoe vaak jij weerstand geeft als de ander wat vertelt? Schud je nee en frons je? Vertel je dat het niet zo erg is als het was? Adviseer je hoe de ander het beter/anders kan doen? Zelden staan we inlevend stil bij wat de verteller heeft meegemaakt en wat dit met hem/haar heeft gedaan. We gaan meestal meteen ‘aan de slag’ en zijn ons minder bewust van het effect van onze communicatie.

Wil jij ook weten hoe je overkomt? Leren op een andere manier te communiceren en beïnvloeden? Bel dan met 06 53 706 242 of mail naar info@visiepoint.nl

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl