Drie signalen dat je aan je taks zit qua belasting

door | 1 okt 2020

Aan je taks zitten kan vele oorzaken en gevolgen hebben. Coronatijden doen ook iets met ons gevoel voor veiligheid en rust. Met alles moet je immers rekening houden omdat alles anders is en we veel oplossen door virtueel en op afstand te werken. En dit doet veel met onze energie. Als je onderstaande punten herkend wordt het tijd om even een stap op de plaats te maken.

Signaal 1. Paniekgevoel

Er landt een uitnodiging voor een training van 1 trainingsdag in je inbox en je denkt onmiddellijk: “Dat gaat me niet lukken”. Het vraagt een inloggen op een leeromgeving, een intakeformulier, artikelen en hand-outs lezen, een themafilmpje kijken en voorbereidende opdrachten. Je hebt er in ieder geval geen ruimte voor: niet in je hoofd, tijd, energie of in je agenda. Maar het traject is verplicht, je voelt je gestuurd en niet serieus genomen door je leidinggevende en de organisatie. Je gaat braaf, met flinke tegenzin en ‘zit keurig de dag uit’ In de pauzes regel je wat een hoge deadline heeft. Stress dus.

Signaal 2. ‘Nee’-zeggen lukt niet

Nee-zeggen vind je best lastig omdat je de ander niet wilt kwetsen, maar je agenda is nu zo vol en de werkdruk zo hoog dat je voelt dat je echt nee moet zeggen op nog een verzoek van een naaste collega. De ander heeft in het verleden wat voor jou gedaan en je voelt dat je eigenlijk ja moet zeggen maar weet bij god niet hoe je deze klus nog in je agenda moet krijgen. Hoe ga je dit oplossen? Velen zeggen dan maar ja. Ondertussen voel je ook dat het er echt niet meer bij kan en dat je aan je taks zit.

Signaal 3. Overwerken

Trek jij ook op veel avonden je de laptop op schoot om ervoor te zorgen dat je alle ballen in de lucht houdt de komende dagen? Je draait meer en meer overuren (die je waarschijnlijk niet schrijft of terughaalt in vrije tijd om te ontspannen). Ook bijna iedere zondag bereid je je voor op de werkweek en ploegt door je email en andere projecten, taken en verantwoordelijkheden heen. Het past gewoonweg niet in de 36 of 40 uur die je met je werkgever ervoor hebt afgesproken.

Wil jij ook steun in onderzoeken hoe het echt met je draaglast en draagkracht is?
Bel dan met 06 53 706 242 of mail op info@visiepoint.nl.

Ook bij ons collega-bedrijf ZielZacht kun je diverse workshops doen waarbij je stilstaat hoe het nu echt met je gaat in deze levensfase. We zoomen uit, helikopteren bij wat zich aandient in jouw leven en hoe dat voor je is. Met verschillende leuke werkvormen kom je tot inzichten. Ook kijken we naar wat een volgende stap kan zijn op je levenspad. Want als bovenstaande herkenbaar is…, dat wil je niet meer! Toch?

Met vriendelijke groet, ervaringsdeskundige en coach op het gebied van burn-out, vitaliteit en assertiviteit.

Erna van Lingen

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl