Eenzaamheid als voedingsbodem voor verslaving

door | 20 apr 2021

Eenzaamheid

Onderzoek heeft uitgewezen dat eenzaamheid onder jongeren (maar door Corona ook voor ouderen) maakt dat ze verslaafd raken aan bijvoorbeeld gedragsverslavingen (zoals binge watching, gaming tijdens Corona) maar ook substance verslavingen (drugs en alcohol). Door eenzaamheid ontwikkelt een mens psychische problemen zoals depressie. Mensen die een goed gevuld sociaal leven hebben hebben veel minder kans op verslavingen, zeker als de vriendengroep niet gebruikt.

Uit je bekende omgeving?

Als mensen verhuizen (voor een studie of baan bijvoorbeeld) waarbij ze dan door Corona gedwongen in hun nieuwe huis zitten, in een stad waar ze niemand kennen en veel achter hun beeldscherm zitten. Dan kan de eenzaamheid zich vol aandienen. Drinken om dit niet te voelen is makkelijk, wie ziet immers dat je op een dinsdag om 15 u ‘gewoon’ een wijntje drinkt… of 2… of meer…? Voor je het weet ‘begin’ je om 10 uur in de ochtend om je lekkerder te voelen.

Gevolgen

We zitten meer stil: op die bank, of achter dat beeldscherm en bewegen minder. Een baan vinden is een stuk lastiger in Coronatijden. Dat doet ook iets met hoe waardevol we ons voelen. Voel je dat je iets bijdraagt, daar op die bank?
De bekende Coronakilo’s vliegen er dus aan. Een fijn gevoel creëren door onze verslavingen waarbij het beloningsstofje Dopamine door ons lichaam stroomt. Ook eetverslavingen ontstaan zo. Want de beloningsstofjes worden voor een groot deel aangemaakt in onze darmen. Dus zout, zoet en vet eten geeft meteen een prettig gevoel. Daarbij… de Mc Donald is zowat het enige ‘restaurant’ die open is in Coronatijden. Daar grossieren ze nou niet echt in gezond eten…

Wat te doen…?

Bellen! De uitreik naar buiten, hoe lastig ook, vertel iemand hoe je je echt voelt. Mocht je niemand om je heen hebben, bel professionals dan, je huisarts is een logisch en prima eerste adres. Andere handige nummers:

  1. De Luisterlijn: 088 07 67 000
  2. Stichting Korrelatie: 0900 14 50

Doen!

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl