Heb het erover als het er níet om gaat

door | 20 feb 2023

Gedoe

Waar gewerkt wordt vallen spaanders. En in mensentaal betekent dat: ik berokken een ander een gevoelsmatige blauwe plek. Misschien kwam je iets te fel uit de hoek, iets te kort door de bocht of te direct. Wij Nederlanders kunnen dat over het algemeen goed, vindt de rest van de wereld. Als je ’s avonds terug naar huis rijdt/fietst reflecteer je op je eigen reactie en die van de ander. Het was wel een pittige discussie.

Erop terugkomen

Hoe vaak doen we het? Ergens op terugkomen? Ik hoor van mensen dat ze dat niet doen omdat er ook een aspect van schaamte aanzit ten aanzien van hun eigen aandeel. Dus liever duiken, beter afwachten tot het overwaait. Daardoor gaat een prachtige kans te ‘repareren’ verloren. Een mooie storting te doen op jullie emotionele bankrekening die immers een flinke opname te verduren kreeg (kijk dit heldere korte filmpje hierover van Steven Covey). Als jij een storting doet geeft de ander ook vaak toe. Dat geeft aan beide zijden lucht en ruimte.

Timing

Ik zeg altijd: heb het erover als het er níet om gaat. Dus, als je feedback wilt geven op iets waar jij moeite mee hebt (bijv. de ander komt te laat tijdens meetingen), bespreek dat dan op een rustig moment (wel liefst dezelfde dag) als er geen druk op zit. Zo kun jij het gesprek voorbereiden in je hoofd (onderzoek bij jezelf ook even wat het gedrag van de ander met je doet) en het daarna op een rustiger moment aan de ander vertellen.

Succes!

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl