Het Peukenmeisje

door | 1 mrt 2021

Echt iets doen voor de wereld

Soms ontmoet je mensen waar je meteen bewondering voor voelt. Zo ook voor het Bernadette Hakken a.k.a. @Het.peukenmeisje (Instagram & Facebook). Ik ontmoet haar bij mij in het dorp op het Dierense Callunaplein op een zaterdagmorgen waar ze met een lange knijper en een simpel knijptangetje peuken tussen de tegels uit peutert. Ze heeft een hele bak verzameld. Alle data wordt bijgehouden. Die ochtend heeft ze er rond de 200 geraapt.

Aanspreken of laten?

Er blijken 2000 gifstoffen in een peuk te zitten die rokers achteloos op de grond gooien. Deze gifstoffen komen zo ons grondwater terecht… die we weer drinken. We hebben een geanimeerd gesprek over of je de ander aanspreekt als hij/zij de peuk gedachtenloos op de grond gooit. Ik doe het wel op een rustige manier waarbij ik de ander vaak bereik. Maar als ik moe ben of geïrriteerd dan lukt met dat niet altijd en dan gaat mijn oordeel aan. Als de ander zich aangevallen voelt eindigt het minder rustig…

Ook het Peukenmeisje spreekt anderen er ook op aan en vertelt vele weetjes over peuken in ons milieu. Superinteressant. Hoeveel last heeft Moeder Natuur eigenlijk van al die peuken op de grond? Dit leerde ik van haar, elke peuk bevat:

 1. plastic: bij langdurig verblijf in de natuur wordt het microplastic
 2. teer (met daarin weer 60 andere stoffen)
 3. amoniak en nicotine (de verslavende stof)
 4. bij verbranding creëert een sigaret het giftige gas koolmonoxide
 5. broomhexine (hoestdemper) en smaakstoffen
 6. de kankerverwekkende stof benzopireen
 7. cadmium (ja, die van batterijen) en hoopt zich op in de nieren en veroorzaakt botporreusheid\
 8. mierenzuur (ja, uit reinigingsmiddelen…)
 9. acetonitril (gebruikt in insecticiden)
 10. methanol (een soort spiritus)
 11. arsenicum (een gif waar je bijv. onvruchtbaar van wordt)
 12. En: vervuilt ten minste 8 liter (grond) water

Stoere vrouw met een missie

Ik voel bewondering voor deze kleine stoere vrouw die inmiddels een peukenmissie heeft zet zich vol in voor het milieu en deze ramp een halt toe wil roepen. Ze heeft zelfs een product ontwikkelt zodat rokers hun peuken op kunnen bergen in een peukenpocket en mee naar huis kunnen nemen om ze daar in de grijze Klikobak kunnen deponeren. Zoals het hoort. Doe jij ook mee?

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl