Hoe Erna in Spanje KOE leerde…

door | 20 mei 2024

Taalvaardig en taalrijk

Net als de veel taalpuristen hou ik van taal en talen. Ik kan soms verzanden in diepgaande onderzoekende gesprekken en daar veel tijd en energie in investeren waarbij de woorden en vragen makkelijk stromen. Kort & bondig lukt me ook, dankzij oefenen en alert op zijn. Toch ben ik regelmatig verrast hoeveel woorden (technische-engineers/ICT/finance) coachees (dus veelal mannen) nodig hebben. Tijdens klantgesprekken houden ze lange verhalen die soms irritatie opleveren bij de luisteraar. Ik merk dat ik soms ook afdrijf en ga zoeken wat het patroon en rode draad is en hoe het zich verhoudt tot hun leerdoelen tijdens training of coaching.

Stilte is helpend

Tijdens mijn coachopleidingen leerde ik dat een coachproces gebaat is bij reflectie, vertragen en stilte. Zo dienen zich zaken aan die er echt toe doen. In de blog van januari schreven we al iets over denkdruk creëren: denkdruk + stilte = werktijd in het brein van de ontvanger/luisteraar. Het ezelsbruggetje luidt: K.O.E.

Kaken
Op
Elkaar! Want in stilte even bij elkaar zijn is voor vele mensen raar en onprettig. Hoe is dat bij jou? Kun jij in stilte wachten? Weet dat mensen vaak binnen. 7 sec. gaan praten…

Opnieuw aan de bak

Afgelopen jaar in mijn internationale coachopleiding in Spanje kwam ie ook weer voorbij. Even geen vragen stellen maar de stilte kiezen en observeren waar de ander ‘naar toe gaat’. Mijn docenten daar zijn een tandje strenger dan anderen. Zo gaf Michael Mervosh in blok 1 de opdracht totaal geen vragen te stellen. Tenzij het de Gouden Vraag was (en max. 1 in een coachsessie van 20 min.)! Ik heb veel tools in m’n toolbox maar dit was blijkbaar toch mijn go-to favoriete vaardigheid en voelde me nogal onthand. Vervolgens zat ik 2 dagen ‘vast’ met oordeel over de opdracht (en Michael 😉 maar ging het worstelend aan. Ik kwam boven, heb veel geleerd over mezelf, mijn rol als coach en mijn vaardigheden weer opgefrist. KOE is helpend! Wees verrast hoeveel waarde er evengoed en waarschijnlijk JUIST daardoor aan de oppervlakte komt. Heus.

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl