Hoe “klus“ jij dingen weg?

door | 20 mrt 2023

Wat is wegklussen?

Wegklussen is een oplossing die je ‘kiest’ om niet te hoeven voelen. Het heet ook wel ‘dempen’ en is een coping mechanisme van ons lichaam, brein en ziel. En we doen het allemaal. Er zijn vier basisemoties: blij, boos, bang en bedroefd. We willen eigenlijk alleen maar de eerste voelen. Dan zijn we gelukkig! Elk gevoel heeft een functie, is waardevol en menselijk. Om de andere drie niet te voelen dempen we (bijv. verslavingen als drank, drugs, seks, gokken maar ook binge watching, veel sporten of te veel werken. Daarnaast passen we gedrag aan om iets lastigs niet aan te hoeven gaan.

Ingenieuze “oplossingen”

Ons lichaam heeft voor alles een oplossing en is listig. Een jonge coachee vertelde eens dat hij iedere nieuwe situatie eng en moeilijk vond. De oplossing die zijn brein/lichaam had gevonden was: ik doe alles de eerste keer om te kijken hoe het ‘spelletje’ werkt. Dus ik ga falen. Zo had ie dat vanaf kinds af aan ingezet: zwemdiploma A (eerste keer gezakt, tweede keer gehaald), zelfs klassen op de lagere school (met als resultante: een verlengd schooltraject), hogere Dan in Judo, rijbewijs (zowel theorie als praktijk), examens etc. etc. Het kostte hem enorm veel tijd en energie. En zijn huidige werkgever vond dit niet zo fijn en had een coachingtraject geopperd om zijn vele falen, ‘slordige werk’ en passieve houding te verbeteren. Oei, dat was een wake-up call!

Wegklussen werkt maar zo lang

Het dempen van gevoelens heeft een houdbaarheidstijd. Het lichaam is namelijk niet gemaakt om iets niet te voelen. Gevoelens (alle!) hoeven alleen maar gevoeld te worden. De ingenieuze wegklusacties werkten misschien als kind, als volwassene krijgen we er last van en remt ons in onze ontwikkeling. Dus de angst voorzichtig in het gezicht kijken en het toch gaan doen, ondanks oude alarmbellen die gaan rinkelen (die met ervaringen van vroeger te maken hebben). Zo bouw je langzaam vertrouwen op in jezelf. Ontspannen en met meer zelfvertrouwen kan mijn jonge coachee nu stapje voor stapje ervoor gaan en de eerste keer succesvol zijn.

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl