Is iets stoppen opgeven of juist luisteren?

door | 15 jan 2019

Topsport is doorzetten

Dertig jaar heb ik gewerkt in de sport, vele jaren in de (sub)topsport en er is 1 ding wat je daar leert: DOORZETTEN! Recent diende zich iets aan in mijn leven waarbij ik wellicht ging stoppen bepaalde doelen verder na te jagen. En dit voelde voor mij als opgeven. Maar ik had nu goed te voelen wat deze situatie met me deed. En alarmbellen gingen af die ik niet kon negeren.

Luisteren naar m’n gevoel

Hoe graag ik ook wilde (in hart en hoofd), mijn lichaam vertelde iets anders. Tijdens een oefening gebeurde iets wat me volledig overviel. Een gevoel van onveiligheid ontstond en een bang mens kan niet leren. Dit vertel ik in mijn trainingen regelmatig aan leidinggevenden. Spanning mag, rekzone hebben we nodig, maar een te hoge spanning en angstgevoel verhoogt Cortisol in ons lichaam (stresshormoon). Dit triggert de vecht-vlucht-of verstar reactie. Ik zat op slot in dit geval. Het was tijd om te luisteren naar wat mijn lichaam en gevoel me toe schreeuwden. Na veelvuldig draaien, keren, onderzoeken, heroverwegen, nadenken, voelen en discussiëren (met mezelf en collega/vriendinnen) had ik te stoppen.

Vragen die helpen te onderzoeken of je door moet gaan of beter kunt stoppen

Drie kernvragen:

 1. Waarom ben je begonnen?
 2. Hoeveel heb je geïnvesteerd?
 3. Waar wilde je naartoe: wat is/was je doel?

Als verdieping:

 • Als je stopt, is dat opgeven (geen zin meer of het gebrek aan kracht of doorzettingsvermogen) of gaat het om het herzien van je visie dankzij een inzicht?
 • Wat maakt dat je nu denkt over stoppen? Is het belangrijk genoeg?
 • Is dit dé manier om je doel te bereiken, of zijn er andere manieren die beter bij jou aansluiten en je zelfs helpen sneller te ontwikkelen?
 • Wat is het ergst wat kan gebeuren als je stopt? Of doorgaat?
 • Is je reactie gebaseerd op een impuls of heb je het goed afgewogen en overdacht?
 • Als iemand naar je toekwam met deze vraag, wat zou je de ander aanraden?
 • In hoeverre verbetert je leven als je stopt?
 • Als je doorgaat is dit ter voordeel van je welbevinden?
 • Denk je er constant over na te stoppen? En welk gevoel zou het je geven als je stopt?

Succes!

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl