Katalysator voor momentum

door | 5 jan 2016

“Ik weet dat ik in beweging moet komen maar het lukt me maar niet…”
Veel vrienden hoor ik met irritatie spreken over alle verkoop die er over ons uitgestort ieder jaar in januari naar aanleiding van onze voornemens. Het zal geen verrassing zijn dat dit vaak gaat over afvallen en/of stoppen met roken: de Nuiquitin, of het pufje tegen zin in nicotine, of de Weight Watchers app, Herbalife, de sportapparaten die zelfs tot op het winkelschap van de supermarkt als aanbieding doordringen. Je kunt er niet omheen.

Het irritante als stiekeme helper inzetten
Het klopt dat het irritant is, en teveel. Maar wat als je nu toch al wist dat je eigenlijk wel wat kilootjes kwijt zou mogen of dat je weet dat je ontzettend veel geld kwijtraakt aan rookartikelen, om nog maar te zwijgen over hoe slecht het voor je lichaam is. Zie je er ook een beetje tegenop om ‘de knop om te zetten’? Zo ja, zou een klein beetje hulp van buitenaf dan niet welkom zijn? Afvallen gaat vaak beter als je het samen doet. De actie Stoptober schijnt meer rokers te helpen met roken omdat je het samen doet dan als je op je eigen kracht probeert te stoppen. Dus, hoe krijg je je ongezonde leefpatroon met mentale kracht verandert?

Tergend kleine stapjes
In onze zogenaamde maakbare wereld denken we dat alles makkelijk is en vanzelf gaat. Helaas vraagt elke gedragsverandering tijd, rust, en ontzettend veel doorzettingsvermogen. In plaats van oordeel, mild zijn naar jezelf. En jezelf met kleine (andere) cadeautjes zoals bijv. het kopen van een magazine of naar de bios gaan belonen om het leuk te houden.

Tips om je ongezonde leefpatronen te veranderen:

  1. Onderzoek en schrijf op waarom je dit wilt veranderen en deel dit met anderen om je heen
  2. Visualiseer hoe je je voelt als je je doel bereikt hebt
  3. Verander je ‘slechte’ leefpatroon voorzichtig: kleine stapjes doen het hem!
  4. Creëer je hulpbronnen en houd regelmatig contact
  5. Mediteer om met aandacht bij jezelf te zijn
  6. Vermijd alcohol en eet gezond
  7. Ga bewegen op dagelijkse basis
  8. Bij een terugval: pak het meteen weer op!
  9. Wees mild voor jezelf: oordeel niet te hard en als laatste:
  10. Vier je successen!

Wij wensen je heel veel succes (en doen gewoon met je mee).

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl