Leef jij achter je masker?

door | 20 jul 2019

Prachtige vrouw

Leidinggevende Marlies komt bij me omdat haar binnenkant niet matcht met hoe mensen om haar heen haar percipiëren. Ze hoort vaak dat ze veel vriendelijker blijkt dan dat mensen in de eerste oogopslag denken. Marlies zit daardoor op slot. Ze heeft moeite contact aan te gaan en trekt zich al verder terug achter haar knellende masker van beauty. En ze gedraagt zich meer en meer hooghartig, afstandelijk en koud.

Het masker

Haar make-up zit onberispelijk: ogen keurig opgemaakt, foundation en blusher, aanwezige lippenstift.  De sieraden: groot en duur -ogend horloge, meerdere ringen aan beide handen, rinkelende armbanden, dure oorbellen. Haar haar gepolijst en in een mooie Maxima wrong op het hoofd weggeborgen. Flinke hakken onder de streng ogende zwarte outfit. Haar lange vuurrood gelakte nagels maken het af. Alles aan Marlies klopt. Ze maakt indruk en steekt elke dag veel tijd in haar uiterlijk. Maar mensen om haar heen vinden haar een afstandelijke, onechte modepop. En zij voelt zich heel anders dan dat ze overkomt.

Binnenwerk én buitenwerk

Marlies haar masker houdt haar gevangen. Net als bij zovelen van ons. Ons masker houdt ons veilig. Maar Marlies wil ervan af. In de coaching doen we hier meerdere oefeningen en onderzoeken we haar authentieke ik. De oefening die haar veel helpt is: ‘verander iets existentieels aan je jezelf en ga zo de openbare ruimte in- en hou de verandering zo lang mogelijk in stand’. Marlies voelt dat het echt iets met haar doet, het voelt onnatuurlijk maar ze zet door: ze gaat ‘bloot’ zonder sieraden naar haar werk. Zoals ik al verwachtte valt niemand iets op, zelfs thuis niet. Marlies is volledig verrast. Herhaaldelijk veranderde ze in de weken daarna iets aan haar buitenkant en geen enkele keer krijgt ze reactie daarop. Langzaam verandert er iets bij haar aan de binnenkant. Zoals ze het zelf noemde: “Ik sta niet meer zo strak”. Ze oogt zachter, is empathischer en heeft minder oordeel. Daar krijgt ze gelukkig wel feedback op. Het doet haar goed. Ze leert dat ze waardig is om lief te hebben, ongeacht haar outfit of perfecte make-up. Haar transformatie is in gang gezet.

Luister naar de prachtige Tedtalk van Brené Brown over kwetsbaarheid en authenticiteit: (klik op de quote voor de Tedtalk)

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl