Leef jij voorzichtig of voluit

door | 15 okt 2018

Iedereen doet het

Onlangs verzorgde ik een training waarin een deelnemer vertelde dat hij voorzichtig leefde en daarvan af wilde. Ik vroeg de groep wie dit ook herkende? Alle, echt alle! handen gingen omhoog. Hoe interessant. Ik herkende het in mijn eigen leven ook, meende ik.

Waarom leven we voorzichtig?

Met de groep onderzochten we wat we onder voorzichtig leven verstonden. Een keur van voorbeelden passeerden de revue. Hier een samenvatting van waarom (in deze groep) mensen voorzichtig leefden:

 • binnen de lijntjes kleuren: doen wat anderen van je verwachten
 • je diepste verlangens niet delen met anderen om je heen, laat staan verwezenlijken
 • in de waan van het leven door kachelen: geen onverhoedse of grote veranderingen doorvoeren
 • weinig emoties voelen of tonen aan onze loved ones, maar vooral: geen grote blijdschap ervaren of uitbundigheid laten zien: dus onder het maaiveld blijven

Hoe doe ik dat… groots en voluit leven?

Volgens mij is een goede indicatie als je iets van angst voelt dan komt het in de buurt van iets wat je misschien heel graag wilt maar eigenlijk niet durft. En het begint ook met dromen: wat wil ik nu echt?
Als je Google’d op groot(s) leven dan kom je uit op Bucket list sites. Voordat ik deze bezocht maakte ik mijn eigen ‘Groots Leven lijstje’. Tot mijn verrassing en plezier ontdekte ik dat ik al veel items heb gedaan in mijn leven. Wat een rijk mens ben ik! Hier een aantal van deze aangevinkte dromen:

 • Vrijwilligerswerk verrichten
 • Eigen bedrijf starten
 • Mijn levensdoel ontdekken
 • Eigen huis bezitten en verbouwen
 • Piramides van Egypte zien
 • Een boom planten
 • Surprise-party organiseren
 • Leren dansen en motorrijden
 • Werken op Olympische Spelen
 • Eiffeltoren en Kilimanjaro beklimmen
 • Big five in Afrika zien
 • Pleegkind een veilig thuis bieden

Wat staat er nog op mijn wishlist om grootser te leven? Onder andere:

 • Zweven in een windtunnel
 • Noorderlicht zien
 • Oerol bezoeken
 • Eigen lichaam en emoties groter voelen en ervaren
 • Meedoen aan een flashmob
 • Een wijze vrouw worden
 • Luchtballonvaart maken

Tijdens coaching komt ‘vrij zijn’ in een professionele of privé rol ook vaak naar boven. Samen onderzoeken we (met de spanningsmeter erbij) hoe spannend iets is. En welk ‘huiswerk’ de coachee kan doen om meer vrij en voluit te leven. Wil jij dit ook? Geef je op voor een gratis ontwikkelgroeigesprek van 30 minuten via Skype of Facetime: mob. 06 53 706 242

En laat je me vooral weten hoe voorzichtig leven – groots leven er bij jou eruitziet? Ik ben benieuwd welke doelen en dromen ik van jou kan overnemen.

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl