Maak jij al gebruik van de RTL-Z balk?

door | 1 nov 2020

Meestal gaat het over inhoud en feiten

Praten over gevoel is voor vele mensen nog niet zo makkelijk. Om het erover te kunnen hebben moet je die gevoelens ook eerst voelen, registreren en weten. Dus moet je er met aandacht bij zijn. Oordeelvrij je emoties onderzoeken zonder ze meteen te willen wegduwen of oplossen. Meestal willen we van onprettige gevoelens namelijk zo snel mogelijk af. Soms is het al zichtbaar aan de buitenkant of sensitieve collega’s voelen dat er iets bij je gebeurt. Hoe stel je je op als je je emotioneel blootgesteld voelt?

Speak up: de RTL-Z Balk

Hoe praat je nu over je gevoel in een zakelijke setting waar je je niet kwetsbaar wilt voelen? Dus wat kan je zeggen over hoe het met je gaat, of als je een grens wil aangeven? Met gebruik van onderstaande zinnetjes die je als het ware even in de ondertiteling zet (de zogenaamde RTL-Z balk) geef je in ieder geval een signaal.

 • ik voel me er een beetje voor spek en bonen bijzitten
 • ik mis ruimte voor mijn inbreng
 • ik voel me een beetje verloren
 • ik voel me op dit moment geen onderdeel van…
 • het lijkt bijna alsof ik geen nut heb

 

 • ik vraag me af of ik wel waarde heb in dit/deze…
 • Ik voel me niet voldoende gerespecteerd
 • ik voel me niet uitgenodigd om…
 • ik voel me niet op waarde geschat
 • Ik merk dat ik weinig energie voel om …

 

 • ik heb moeite mijn aandacht erbij te houden omdat…
 • ik zit wat minder lekker in mijn vel
 • ik voel me niet helemaal 100%
 • ik weet niet wat er bij me gebeurt maar ik heb hier moeite mee
 • iets in mij zegt dat ik erover na wil denken

Succes!

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl