Mag ik je wat leren?

door | 7 jul 2014

Ken je het kinderprogramma “Taarten van Abel”?

Ik ben verzot op ‘Abel’, die in het echie Siemon de Jong heet en al 20 jaar een taartenwinkel in Amsterdam runt. Ik geniet van zijn gesprekken met 9 tot 12 jarigen over hun levenszaken. Het zijn vaak hartverscheurende verhalen.

De bodem: het programma ontwerp
Taarten van Abel gaat over ‘lekker spelen met eten’: een beetje onverantwoord maar met een serieuze ondertoon. Siemons feestelijke themataarten overhandigen de kinderen daarna aan een vriendje, familielid, sporttrainer of juf-of meester, als dank voor ontvangen steun of hulp. Tijdens het bakproces komen vele onderwerpen aan de orde: homoseksualiteit, ziekte, (v)echtscheidingen, cultuur, geloof, hoogbegaafdheid, pesten, vrijwillige levensbeëindiging van een ouder, talenten, overgewicht of autisme. Bijzondere en integere ontmoetingen, soms grappig maar altijd mooi om te zien.

De vulling: ontroerende momenten
Tijdens het smelten van de chocolade, het bakken van de cake en het versieren van de taart vertellen Siemons bakkersassistenten open over hun gevoelens en gedachten. En Siemon reageert respectvol en neemt de kinderen serieus. Openheid, rust en vooral het luisterend oor van Siemon vormen de smaakvolle vulling van het programma.

De kers op de taart
Siemons ongekunsteldheid als het gaat om vragen stellen overstijgen het niveau van menig professioneel interviewer in ons Kikkerlandje. De ene na de andere rake, vraag stelt hij aan de kinderen:

  • Wat mis je het meeste aan hem?
  • Hoe was dat om te horen?
  • Het klinkt alsof jullie weer op de goede weg zijn, hoe heb je dat gedaan?
  • Wat heeft jullie er door heen gesleept?

Zijn allerbeste vraag vind ik die ik als titel heb gekozen. Mooi om eerst toestemming te vragen in plaats van je ‘advies’ op te dringen. Siemon, ik bedank je en hoop nog heel veel jaren te kunnen genieten van je prachtige programma, dus ik zeg: “niets meer aan doen” ;-).

Meer informatie over taarten van abel is te vinden op de website: www.taartenvanabel.nl

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl