No way ga ik de boot in…

door | 2 sep 2016

Haalbare doelen maken hongerig
Persoonlijke ontwikkeling vraagt om brandstof: wensdromen en enthousiasme. Zowel in fysieke en mentale/emotionele training. Tijdens professioneel ontwikkeling train je je brein, gedachten, gevoelswereld én communicatie ‘spieren’. Het gekozen doel moet realistische en haalbaar zijn. Je vertrouwt dat je stappen kunt zetten die je dichterbij die begeerlijke stip op de horizon brengen. Je voelt drang om aan de slag te gaan. Aktie!

Kom maar op!
Zo bevond ik me onlangs op een snelstromende smurrie-achtige Duitse rivier om in een Skiff te leren roeien. Met als doel 10 km roeien naar de sluizen en droog aan het vlot terug te geraken! Een pittig doel voor een novice skiffeur. Regelmatig hoor ik van mijn instructeurs dat ik ‘netjes’ roei dus ik wilde daar mijn tanden wel eens inzetten. Ik hou wel van een uitdaging!

Drie tips om tot groei te komen
“Oei, dit is dus wat de deelnemer/coachee ervaart als ie op het andere -onwennige- been gaat staan”, dacht ik. Roeien op een wiebelige ‘breinaald’ blijkt nog verdraait lastig! Na enkele dagen (!) treed ontspanning op en kom ik tot leren:

Stap 1: goed doorademen (helpt altijd 😉
Stap 2: waarderend en mild kijken naar eigen progressie
Stap 3: helpende gedachten geven energiegevende beloningsstofjes

Hieronder verstaan we endorfine en dopamine, onze twee ‘ik’ gerichte hormonen (runners high genoemd). Daarnaast maakt ons lichaam ook twee ‘ons’ gerichte hormonen aan. Serotonine is het stofje welke onze bijnieren genereren als we gewaardeerd worden door anderen, of als we zorgen voor anderen of trots zijn op een bijzondere prestatie. Het tweede ons-stofje heet oxytocine welke het lichaam aanmaakt bij vriendschap of als we ons vertrouwd voelen bij onze loved-ones.

Mijn interne dialoog tijdens de roeitocht was: “Handen-bij-elkaar-benen-rug”. Bovenstaande heeft gemaakt dat ik het heb gehaald, die enerverende en challenging 10 km. De trots en het vertrouwen in mijn kunnen (serotonine!) van mijn roeicoaches en de vriendschappelijke sfeer in onze te gekke groep gaf me de nodige steun en energie (dopamine en oxytocine!). Eerlijk gezegd keken ze wel op toen ik het haalde.

#trots!

Bijdrage van junior roeister Erna van Lingen

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl