Omdenkend van Impasse naar Oase

door | 15 jun 2017

Het land van de Impasse

Een vriend van mij zit tussen banen in. In de herfst van zijn leven een nieuwe carrière opbouwen in je mid fifties is geen sinecure. Hij dubt, weegt en wacht, denkt, piekert en prakkiseert. Hij is verdrietig en moe: het bedrukt hem en verlamt hem ook. Ik zie zijn ‘vast zitten’ en benoem dat hij naar mijn idee in een impasse zit. Hij herkent het en vertelt niet te weten hoe daar weg te komen.

Het land van Impasse ken ik zelf niet, ik ben van ‘stel een doel’, ‘beweeg ernaar toe’ en ‘vink af’ van de dromen/to-do lijst. Op naar het volgende doel! Ik ben dus benieuwd hoe dat land van Impasse eruit ziet. De vriend weet het eigenlijk niet zo goed maar hij weet wel dat ie er graag weg wil! Het is een donkere plek.

Het land van de Oase

Een wijze deelnemer in één van mijn groepen zegt tegen een andere jeugdige deelneemster als zij benoemd maar niet te kunnen beslissen wat ze echt wil in haar leven: “Wat fijn dat je daar nu bent en het even niet weet: je bent in de oase. Kijk maar eens goed om je heen, kom tot rust op die aangename plek en voel”.

Wat een krachtige manier van omdenken. Het doet onmiddellijk iets met haar. Ze bedaart en kan ‘zijn’ op die plek daar in de ‘woestijn’. Meteen denk ik aan de vriend die ook in de oase verblijft. Dit oord is een opmaat naar de volgende beweging, de vooravond, de bijna-inzet van het momentum en het wél weten wat je wilt. Wat een mooie plek om te zijn! Het is goed daar. Je rust uit, laaft je aan ruisend water in de verkoelende schaduw terwijl de zon onbarmhartig fel schijnt op de palmbomen boven je. Het is er aangenaam.
Bij de terugkomdag van training “Psychologie achter gedrag” vertelt de twijfelende deelneemster dat door het benoemen van die oase, ze meer in contact kwam met haar echte hoop, wens en droom. Ze schoolt zich om van engineer naar fotografe/visagiste.
Het komt goed met haar. En zo ook met mijn vriend.

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl