Schrale grond… kun jij vieren?

door | 1 feb 2019

Hard werken

Nederland kent een hoge productiviteit. Acht werkuur per dag wordt vaak overschreden. Velen trekken op zondag alvast de laptop op schoot om de week voor te bereiden. Bijna 2 miljoen Nederlanders gebruikt thuis de ‘vrije uurtjes’ om over te werken. Werkstress is beroepsziekte nummer één. Bijna 1/5 van de werknemers meldt zich jaarlijks burn-outklachten en komt daardoor langdurig thuis te zitten. Een burn-out (met emotionele uitputting, wanhoop/onverschilligheid en verminderde persoonlijke bekwaamheid) leidt gemiddeld tot 242 verzuimdagen. Dit kost jaarlijks 1,8 miljard euro. Berekend door CBS, TNO en ArboNed.

Hard vieren

In de Timemanagement training die ik verzorg hebben we het over hard werken (draagkracht en draaglast) en over regelmatige korte oplaadmomenten. We komen erachter dat we alle negen (acht deelnemers et moi, de trainert) niet vieren. En als, dan heel kort. We zijn verbaasd, het raakt ons ook. Wat een schrale grond. Daar groeit niet veel op. De generatie boven ons moest het land weer opbouwen na de tweede wereldoorlog. Vieren was toen een luxe. Vieren voelt noch immer onwennig voor de generaties daarna, en sommigen voelen zich er zelfs schuldig onder. Even niet hard werken… dat mag eigenlijk niet. Een deelneemster schiet vol als ze vertelt hoe ze gevochten heeft voor het verjaardagsfeest van haar 5-jarige dochter. Haar man (en zijn familie…) vond het onnodig. Zo wordt niet vieren ook weer doorgegeven aan de volgende generatie…

Hard rendement!

Samen vieren is een moment van verbinding. Samen terugkijken naar de bijzondere prestatie die neergezet is is zo belangrijk. Eren wat eenieder aan de tafel heeft gebracht. De inzet erkennen, leren van de fouten en samen genieten van het rendement. Dit kan je bekrachtigen als er een ritueel, rite, procedure en symbool gekoppeld is aan de prestatie en het viermoment. Eentje die verder gaat dan de zo bekende traktaties zoals de taart, saucijzenbroodjes of de zgn. “Vrijmibo”. Richt je eigen ceremonie in die je met een kleine twist kunt herhalen. Zodat mensen weten wat er komt en dezelfde taal spreken. Een ritueel welke verbindt en energie geeft. Sportteams zijn er zo goed in. Op zo’n moment kan het team/de organisatie energie putten en vertrouwen hebben dat ze het samen opnieuw gaan klaarspelen als er hard gewerkt moet worden.

Hoe samen presteren en vieren zelfvertrouwen, kracht, respect, joy!, verbinding, inspiratie, vriendschap en omgaan met missers en weer opveren brengt zie je hier.

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl