Stembevrijders

door | 1 mrt 2018

In het kader van “Als je me echt zou kennen”

Dan zou je weten dat ik zingen onwijs spannend vind en het altijd vermijd. Daar wilde ik verandering in brengen. Dus heb ik onlangs een workshop bij een fantastische vrouw én professionele cursusleider (Sarah Jens) van Jan Cortie’s Stembevrijders doorlopen. In de workshop “Vrouwen Lijf en Stem” wordt aandacht besteed aan je stem. Maar niet zozeer je vaardige zangstem maar je stem die jou kenmerkt als mens. Als je – in al je volheid – je laat horen in de wereld hoe neem je dan je ruimte in?

Ik leerde (in de veilige bedding van een vrouwengroep) hoe ik in contact ben met mijn lichaam en met m’n eigen levensenergie. Waar is losheid voelbaar, waar dient vitaliteit zich aan maar vooral: waar huist mijn ongemak? En hoe is het als ik daar ‘doorheen’ zing?

Mijn stem als instrument

In mijn werk is mijn stem een heerlijk instrument waar ik bijna altijd van op aan kan (de keelontstekingen daargelaten die ons trainers zo kunnen plagen). In mijn werk leid ik op rustige toon en ritme een meditatie, moedig mensen aan in tempo en energie, maak gebruik van een stilte, vier uitbundig een lastige stap en breek soms in om gebabbel te interrumperen en tot de kern te komen. Ik spreek voor grote groepen met en zonder microfoon en het gaat me gemakkelijk af.

Zingen = schaamte

Maar nu was er groot ongemak en hevige onzekerheid. Ik voel me geremd. Het is een zeer spannende gebeurtenis. En daar sta je dan. Tijdens de workshop heb ik in alle schakeringen mijn eigen geluid gemaakt. Het ging niet om toon en tekst. Je mocht niet je best doen of het vooraf bedenken: #paniek! #watnu? Dus wachten op welk (ongenuanceerd) geluid zich zou laten horen. Zelfs met een heuse pianiste die improviseerde en samen met mij een soort lied creëerde. Tot mijn verrassing ontdekte ik dat ik ruimte en stevigheid had. Er was uiteraard ook kwetsbaarheid, maar ook mijn voorzichtig zelfvertrouwen en zelfs levendigheid. Daar ruimte aan geven wat zich aandient bracht me dichter bij wie ik meen te zijn. Ik voelde me daadwerkelijk energieker en vrijer. Het gaf energie en blijdschap. Wat was dit leuk om te doen. Een aanrader dus. Ik ga volgend jaar weer.

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl