Toorn of zegen van Techniek?

door | 1 jul 2016

Vroegah…
Ik stam uit de generatie van ‘met gewassen haartjes op zaterdagavond naar de Willem Ruysshow kijken’. We klommen in bomen en rolschaatsten op woensdagmiddag. Mijn fiets én schaatsen kregen ieder jaar een vaselinelaag die er in het voorjaar weer afging. Veel techniek -naast de gedrade telefoon- bestond er niet. Mijn vader kon nauwkeurig -mét de auto- de caravan precíes op de juiste plek manoeuvreren. Nu heeft de campeerder daar een ‘remote caravan mover’ voor.

Het hier en nu
Voor de kids van nu bestaat de wereld uit veel techniek: een hoverboard, tablet, laptop en de Flatscreen TV. En natuurlijk de smartphone met een app’je voor alles. Ikzelf wordt met de Gemeente app herinnert dat morgen de clicobak aan de weg moet. Gemak dient de digitale mens! Op werk, bij de klant, onderweg of thuis ben ik ‘always connected’. In het buitenland voel ik me een wifi-junkie. Over mijn puberende buurtkinderen hoor ik verhalen van nijdige kids als de wifi op de camping te zwak blijkt voor alle verslaafde Facebookende campeerders.

Wat! Disconnected!?
Laatst trof ik een huilende 20’er langs de A1 aan: haar mobiele telefoon was leeg en ze wist niet hoe ze de analoge, papieren kaart die ze zojuist had gekocht bij het benzinestation moest lezen. Paniek!
Kúnnen we nog wel zonder? Het zou goed voor ons zijn om onze techniekzegen zo nu en dan vrij te geven.

Doe de volgende analyse van beeldscherm verslaving: (wees eerlijk ;-))

 1. ik voel dagelijks vaak neiging om mijn telefoon/social media continue te checken of denk dat ie afgaat terwijl dat niet zo is
 2. ik speel spelletjes die verslavend werken en tijd wegnemen van zaken die echt belangrijk zijn
 3. ik raak in paniek als ik mijn telefoon niet kan vinden
 4. ik ben alert op hoe leeg de batterij is
 5. voor het slapen gaan check ik nog een laatste keer Facebook, Twitter, Instagram of Snapchat
 6. ik heb een soort incontinentie en meld alles over mijn leven op social media
 7. ik ben actief op What’s App
 8. ik maak regelmatig selfies
 9. ik ontken dat mijn smartphone een grote rol in mijn leven speelt

Wat gaat beeldschermtijd-minderen je opleveren?

 1. Leven in het hier en nu: dit geeft rust in het systeem
 2. Je voelt je fitter en hebt meer energie
 3. Er is weer tijd voor de mensen om je heen
 4. Je hebt tijd en energie om te lezen (wat veel beter voor ons brein is)
 5. Je krijgt een betere focus op de taken die voor je liggen
 6. Je kwaliteit in alles wat je doet vliegt omhoog
 7. De mensen om je heen voelen weer een verbinding met je en je vriendschappen en relaties verbeteren en winnen aan diepgang

Oefen eens met een dag. En dan (tijdens het weekend wellicht) 2 volle dagen. En op vakantie gewoon een hele week. Doen! Ik doe mee deze zomer.
Blog Toorn Techniek illustratie Rooie Heks

Bijdrage van Erna van Lingen

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl