Vier manieren om positief gedrag te bekrachtigen

door | 1 sep 2023

Meestal geven we feedback als we het gedrag van de ander willen verbeteren en veranderen. Je kunt echter ook gedrag wat de ander goed doet benoemen waardoor deze dat (prettige) gedrag blijft voortzetten. Soms zwakt minder prettig gedrag dan wat af in de slipstream. Maar hoe doe je dat? Met plezier geef ik je vier manieren mee die je een sterkere beïnvloeder maakt die ik zelf ook vaak in coaching en training inzet. Het geeft zelfvertrouwen en energie bij de ontvanger.

Modus 1: Championing

Je maakt de ander tot een kampioen. Je plaatst ze op het hoogste podium en benoemt waarderend waar je blij mee bent. Je bekrachtigt de ander bekrahtigen door positief terug te geven waar de krachten, talenten liggen en waarin de ander excelleert. Dit vraagt een waarderend oog (denken is niet voldoende) en positieve taal. Alsof je het bad vol zet met heerlijk geurend warm water, muziekje erbij, drankje, kaarsje aan genieten maar! Je vrolijke stem en enthousiaste lichaamcommunicaite doen mee en je vergroot het ietsje uit.

Modus 2: Articulating

Dit gaat over onderzoekend aangeven wat je denkt dat er gaande is bij de ander. Uitlichten, welk thema wordt hier geraakt? Dit doe je met een waardevrije observatie. Bijvoorbeeld: “Ik zie je even stilvallen en verbaasd kijken. Dit had je niet verwacht?” Of: “dit gaat over jouw waarde van eerlijkheid, daarom ga je er zo tegenin, ik snap dat wel.”

Modus 3: Acknowledging

Hierbij erken je de eigenschappen en kwaliteiten van de ander waardevrij, als een benoeming wat er feitelijk is. Bijv: “Jij spreekt 6 talen, je hebt een goed talengevoel en hebt tijd geïnvesteerd om dit goed te kunnen. Het zegt iets over je talent en over je vasthoudendheid: je bent een echte doorzetter.

Tip: ik zet dit in bij mensen die ik niet zo mag. Dan lukt het me wel dit waardevrij te benoemen (maar ik kan niet over gaan tot championing van de ander).

Modus 4: Challenging

Je vertelt wat de ander goed kan zoals in modus 1, maar je wil de ander helpen nog meer boven zichzelf uit te stijgen. Er is nog groeiwinst te behalen. Je spreekt je waardering uit en daagt de ander uit nog een stapje verder te gaan. Je voegt toe dat je vertrouwen hebt in de ander en zeker weet dat zij/hij dit kan gaan behalen.

In dit filmpje helpt een sportmaatje zijn vriendje zijn onzekerheden te overkomen op een fantastische manier! Hier krijg ik kippenvel van en de blije tranen schieten me in de ogen. Wat een inspiratievolle leider, dit jongetje.

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl