Wat ik heb geleerd…

door | 27 dec 2020

is dat ik geloof in de veerkracht van mensen en Moeder Natuur. En ieders bron van doorzettingsvermogen. Zeker in dit bijzondere jaar 2020, welke we nooit meer zullen vergeten.

Ik heb geleerd dat ik veel sterker ben dan ik vaak denk. Dat ik het lot welke ik heb te dragen, kan hebben, ook al voelt dat niet altijd zo. Dat “feiten” niet altijd feiten zijn en dat er meerdere waarheden en perspectieven bestaan. Dat gedrag van de ander, hoe kwetsend soms ook, vaak een positieve intentie heeft zich niet gezien voelt en erkent mag worden. Laten we daar ons best voor doen. Zeg: ik zie jou en ben blij dat ik je ken. In alles wat je bijdraagt, wat je toevoegt en wat een fijn mens je bent.

Ik weet ook dat goede vrienden door de stroom van het leven je soms ontvallen maar dat vriendschappen gelukkig ook herstelt kunnen worden door tijd, aandacht en begrip. Zo ben ik ontzettend dankbaar voor 2 herstelde vriendschappen in 2020. Ik heb geleerd dat we weer samen praten en luisteren naar elkaars verhaal en elkaar vergeven. Wat ik ook geleerd heb is dat wanneer woorden ontbreken er stilte is waarin we dan gewoonweg even samen zijn. Zonder dat we alles op hoeven te lossen. Dat een zachte knuffel (al is ie dan virtueel) vaak dingen verzacht en wegsmelt. Zelfs voor de sterkeren onder ons. Ik weet dat degene die jou wil, je zoekt, aan je denkt en dit laat zien en weten (bijv. via een lieve emoticon via What’s App). Weeg mindful af waar jij jouw liefde, tijd en energie legt. En als life ontmoeten even niet lukt door Corona dit ook okay is. Omdat dit allemaal weer voorbij gaat. Heus. Ik heb geleerd dat er geen energie krachtiger is dan liefde. Dat echte vrienden inderdaad op 1 hand zijn te tellen. Dat deze liefdevolle vrienden en familie je steunen, je voorzichtig de waarheid vertellen en zonder oordeel, begrip hebben voor je keuzes. Dat ze onbetaalbaar zijn en dat relaties tijd en aandacht vragen om vitaal te blijven. Net als jij trouwens: zing, vecht, huil, dans, lach en bewonder! Beweeg, eet gezond en bewust zonder verspilling en dierenleed.  Zorg goed voor onze mooie aarde en voor jezelf. Kies tijdige ontspanning: me-time. Juist in deze ingewikkelde tijden.

Ik heb geleerd dat een glimlach de kracht heeft om de wereld en het ‘nu’ tussen twee mensen te veranderen. Dat empathie heelt wat oordeel en conflict ooit kapot hebben gemaakt. Het brengt prachtige verbinding tussen mensen. Dat, als je echt iets wilt, je moet opstaan en in actie komen. Maar dat je daarin je eigen waarden en drijfveren hooghoudt. Dat eenieder van ons hiertoe in staat is. Geef nooit op en blijf in jezelf geloven! Dat je samen verder komt (hoe lastig soms ook) dan alleen en dat hulp vragen normaal en nodig is omdat de ander je graag wil helpen. Blijf positief over jezelf of anderen over doelen die niet behaald zijn. We hebben met ons allen veel geleerd dit jaar omdat we in lastige tijden ons hoofd boven water hebben kunnen gehouden. Wees mild over jezelf en anderen. We hebben het allemaal niet zo makkelijk. Als laatste, bovenal weet ik dat je in het leven niet perfect hoeft te zijn. Dat er altijd wel iets te leren valt. En dat we allemaal goed genoeg zijn.

Hou je soepel, blijf gezond en zorg goed voor jezelf en anderen.
Samen op naar een gezond(er), bewuster, succesvol en liefdevol 2021!

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl