Ziekenhuistreintje

door | 2 jun 2014

Een bijdrage van Erna van Lingen

Mijn moeder heeft al twee nieuwe heupen. Onze medische wereld kent hoogwaardige oplossingen voor verbetering van levenskwaliteit. Dit betekent na een operatie eindelijk pijnvrij leven: op vakantie die wandeling of excursie meedoen en elke week weer heerlijk sporten.

Nieuw onderdeel
Nu krijgt mijn stoere mams een nieuwe knie. Dat gaat als volgt: ’s woensdags melden (knie ‘machine’ instellen met fysiotherapeut) en donderdags alle patiënten in het operatietreintje: de chirurg ‘zet’ vijf nieuwe knieën op één dag. Mam kiest kordaat voor een plaatselijke verdoving vanwege sneller herstel. Als ik haar na de operatie bezoek beweegt de kniemachine onder de dekens zachtjes heen-en-weer, heeft ze gegeten en hoor ik haar goedgeluimde praatjes met buren en verplegend personeel aan.

Schuiver
Als ik haar bel op vrijdag hoor ik duidelijk de angst in haar stem. Ze is zojuist gevallen… met twee ervaren verpleegkundigen naast zich! Knie in orde (denkt men), maar ze heeft een beurse bibs en een gedeukt zelfvertrouwen! Ik ben not amused: ik neem als leek de zorg thuis over en betwijfel nu of ik wel capabel ben.
Bij aankomst in het ziekenhuis vraag ik eerst neutraal de verpleegkundige: “hoe heeft deze valpartij kunnen gebeuren”? Het verplegend personeel blijkt zelf ook verrast en geschrokken. Mijn moeder was vol zelfvertrouwen en kwam fysiek sterk over. Het team was na de valpartij meteen in actie geschoten (inclusief chirurg). Geleerde les: in het vervolg goed blijven begeleiden i.p.v. op dag één teveel loslaten. Ik accepteer begripvol haar excuses, ik ken mijn moeder.

Hervonden slagkracht
Zelfredzaamheid na een operatie is een groot goed, zeker voor iemand die alleen leeft. Mijn moeder is een sterke vrouw en ik ben trots op haar inzet en volhardingsvermogen tijdens haar revalidatie. Terugkijkend zijn we zeer tevreden over het ziekenhuis, het team van zorgprofessionals, de kwaliteit van de zorg en het eten. Fijn dat mijn moeder me hierin voorgaat; ik ben inmiddels vrij van vrees als het gaat om heup- knie of oogoperaties. Als je maar actief en met beleid revalideert!

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl