Zit jij in de opmaat naar je burn-out?

door | 1 dec 2018

De mythe

We denken dat iemand die tegen een burn-out aanzit niets meer kan of doet. Dat er niets meer uit haar/zijn handen komt. Omdat we vrij onbewust door de handelingen van de waan van de dag gaan missen we de signalen dat het eigenlijk teveel aan het worden is. En de signalen die het lichaam geeft worden niet gevoeld of opgemerkt. Diegene gaat meestal harder werken! Het zijn immers de meest ijverige teamleden die nooit opgeven die dit overkomt. Vaak merk je te laat dat je ver over je eigen grenzen van dragen bent gegaan.

De cijfers…

Denk niet te licht over een burn-out. Namelijk 1 op de 7 medewerkers heeft burn-out achtige klachten! Het kan zowel man als vrouw gebeuren al zijn jonge vrouwen vaker vertegenwoordigt in deze groep. Een gemiddelde burn-out duurt 6 tot 9 maanden. En heeft dus enorme impact op het leven van iemand, het team en de organisatie. Een ziek-uit-dienst kan tonnen kosten voor de organisatie. Kijk eens naar jouw team en praat erover.

De tips

  1. maak dagelijks een moment om te reflecteren op hoe je je voelt. Meditatie helpt daarbij. Vraag jezelf af: “hoe is het nu echt met me?” Richt je op: hoe is het met mijn lichaam, wat denk ik in mijn hoofd, welke gevoelens dienen zich aan en wat vertelt mijn hart & ziel me nu echt?
  2. maak een dankbaarheidsboekje. Schrijf daarin dagelijks op waar je dankbaar voor bent. Richt je op het positieve (herhaal dus niet je to-do lijstje wat je afgevinkt hebt). Bijvoorbeeld: ik ben financieel veilig, ik ben trots op mijn kinderen, ik heb wijze vrienden om me heen waar ik terecht kan, etc.
  3. sport op een medium inspanningsniveau. Ga niet trainen voor een marathon maar wandel bij voorkeur in de natuur.
  4. eet matig en gezond: vermijd suikers en alcohol (dit veroorzaakt moeheid)
  5. geef je Perfectionist een ‘much needed’ vakantie! Leer te leven met 80% kwaliteit!
  6. kijk naar je energie vreters en energie bronnen: kies rigoureus en bespreek dit op je werk.

De CBS zelftest

  • een leeg gevoel aan het einde van de werkdag
  • fysieke of emotionele uitputting door het werk
  • het gevoel dat een werkdag doorkomen ontzettend veel van iemand vergt
  • distantie: een gevoel van verwijderen ervaren en je terugtrekken
  • een lager zelfvertrouwen voelen
  • check in onderstaand overzicht of je in een branche werkt waar je hogere kans hebt op een burn-out

Herken je bovenstaande patronen of heb je al eens eerder een burn-out gehad? Bel dan op 06-53 706 242 of lees er meer over op: https://visiepoint.nl/coaching/ tabje: individuele coaching. Als coach ben ikzelf ervaringsdeskundige, ik neem je verhaal ontzettend serieus en samen kijken we wat je kan veranderen in je leven om te voorkomen dat je (net als 20% van mensen met een burn-out) weer terugvalt binnen 1,5 jaar.

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl