5 manieren waarop je de werkrelatie kan saboteren

door | 1 nov 2018

Kwetsuren op de werkvloer

Regelmatig hoor ik in trainingen en coachingsgesprekken hoe moeilijk de meeste leidinggevenden het vinden om echt in gesprek te raken met hun teamleden die ze aansturen. En wat er allemaal op de werkvloer gebeurt om de samenwerking onbedoeld te torpederen. Met als gevolg dat goede werknemers buiten de deur gaan (kijken).

Manieren waarop je de relatie met je medewerker kan saboteren

1) Praat niet mét je medewerker maar over: met de collega teamleider, de HRM’er of een ander teamlid. De ander met wie je over deze issues praat weet dat je niet betrouwbaar bent en zeer grote waarschijnlijkheid over hem of haar zal praten met een andere collega. Het maakt dat er een roddelcultuur en achterdocht ontstaat. En er wordt niets opgelost.

2) Doe aannames of vul in hoe de ander ergens over denkt of wat een reden zou kunnen zijn. Deze beginnen vaak met de zin: “Volgens mij” of “Jan denkt nogal dat ie wat is”. Geloof me: invullen hoe de ander erin zit kloppen nooit. En… zo rijk als je fantasie is, zoveel aannames kun je verzinnen.

3) Kijken naar wat er niet goed gaat, je negatief uitlaten over de ander en slechte intenties benoemen bij een proces helpen ook niet erg. Achter elke actie of gedrag van iemand zit een positieve intentie. Al is het maar om beter voor zichzelf te zorgen. Veel negativiteit maakt dat er een angstcultuur ontstaat. En onthoud: een bang mens kan niet leren, ontwikkelen of lekker werken in flow.

4) Geen vertrouwen hebben in de ander dat zij/hij haar/zijn gedrag kan veranderen of ergens ‘aan voorbij kan komen’. Ieder mens is continue aan het veranderen, we doen dingen op een wijzere en andere manier dan toen we 15 waren. We veranderen dus doorlopend, dat maakt ons juist excellente overlevers volgens Darwin.

5) De vijfde hoor ik graag van jou: wat hoor je anderen wel eens doen wat de relatie schendt? Dat kan ook tussen collega’s of van medewerker en leidinggevende. Zodat we samen ons bewust zijn over waarin we zelf ons gedag hebben te veranderen. En dat kunnen we. Daar ben ik van overtuigt.

Wil jij ook je beter bewust zijn van wat je wellicht doet om relaties onderling te verzwakken?
Of kan de teamsfeer en samenwerking beter? Dan is een Teamdag wellicht een helpende optie om jullie samenwerking te versterken.
Kijk eens op: Leiderschap en Management onder het kopje Teambuilding. Zodat zaken helder worden en dat wat onder de oppervlakte leeft besproken wordt in een veilige setting onder begeleiding van 1 of meerdere van onze professionals. Bij Over ons onder het kopje Team lees je wie je daarin goed kan helpen.

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl