Ons brein is te bedotten
We denken als mens dat we goed zijn in observeren en onthouden. Helaas zijn we er best slecht in. Want ons brein heeft een vertaalslag tussen feitelijk waarnemen en ons gedrag geplaatst. Dat ziet er als volgt uit:
Wat is waar…?
Als je meerdere mensen vraagt om een getuigenis te geven over een ongeluk die allen gezien hebben dan krijg je vele verschillende versies. Ons brein is daar nl. niet zo goed in. Onze interprestatie en oordeel/mening (gevoed door onze cultuur die de eerste vier jaren door alles om ons heen gevoed en gevuld is en onveranderbaar is) vertroebelen onze waarneming.
Rationaliteit als hogere wijsheid?
Meten is weten zeggen we vaak. Vooral mannen hechten aan rationaliteit en feitelijkheden. Helaas werkt het zo niet. Als een wetenschapper verlies van dierbaren heeft meegemaakt of in scheiding ligt zal hij andere uitkomsten krijgen in zijn wetenschappelijk onderzoek dan wanneer hij verliefd is.
Sturen en trainen
Het handige aan het bedotten is dat we dat ook in kunnen zetten om ons beter te voelen of ander te denken. Voor topsporters is dat het visutaliseren van hun ultime en optimale prestatie. Als je dat maar vaak genoeg herhaalt (traint) dan gaat je onderbewuste dat geloven en als lichaamseigen ervaren. Het spiergeheugen neemt die ingetrainde herinnering en zet deze dan om naar een betere prestatie dan zonder de visualisatie. Dus als jij volgende keer een spannende presentatie hebt of een moeilijke onderhandeling dan is visualisatie een waardevol hulpmiddel.
Hulpmiddel
Visualisatie is dus zeer helpend in het bereiken van je doelen. Deze Tedtalk van Ana Isabel Bacallado geeft meer inzicht in hoe visualisatie werk. Want echt en gefantaseerd zijn voor onze hersenen precies hetzelfde. Hoe fijn is dat?!