Een nieuw perspectief ‘na’ Corona

door | 20 jun 2020

Wake up call…?

Velen van ons zijn benieuwd wat er ‘na’ Corona en #blacklivesmatter nu echt gaat veranderen in de wereld. Welke stevige keuzes gaan we maken? In de modewereld zijn nieuwe initiatieven die gaan over dat de mega dure over-the-top-shows ook anders kunnen. Overal ter wereld worden keuzes ge-herijkt. Langzaam gaat de wereld weer ‘open’ en komt in beweging. We kunnen weer op een terras zitten en met 30 mensen samen komen.

Vijf voor twaalf!

Keert het hedonistisch consumentisme terug of nemen we verantwoordelijkheid en maken we echt andere keuzes? Wat moet er anders en hoe? Ik zou het wel weten. Mijn top 4 voor een betere wereld creëren zou nu zijn (in het kader van knuppel in hoenderhok en uit de losse pols):

  1. Meer thuiswerken waardoor minder files
  2. Zonnepanelen op huizen (niet in weilanden) en logistieke ‘dozen’ in het landschap
  3. Een plastic commissie die kiest wat nog wel in plastic verpakt mag worden en hoe
  4. Elektrisch rijden, benzine & diesel afbouwen in 5 jaar

Wat zou jouw top 4 zijn om de wereld minder te belasten?

Nieuwe normaal?

Dus, gaan we ‘geforceerd’ creatief bezig met het creëren van onze nieuwe, mondiale realiteit? Het zoeken naar een (ontzettend nodig) nieuw perspectief maakt dat dit onmogelijk lijkt. Maar des te harder we proberen creatief te zijn, des te minder het vaak lukt (daarom ontstaan je beste ideeën onder de ontspannen douche). Filosofe Iris Murdoch zegt: “Als het goed is máák je geen keuze, het komt je vanzelf toe. Dit vraag rust, ‘zijn & afwachten’ en met aandacht bij jezelf zijn”. Dat is nogal lastig voor ons westerlingen. We maken liever een plan met een doel en grijpen actief in.

Wat ga jij doen?

Dus de vraag is: hoe gehaast gaan jij straks weer voorwaarts? Is jouw gejakker zo dwingend dat je de zorg voor jezelf (en je naasten) verliest? Ik vrees dat we straks weer in de reflex schieten van te hard werken, sprintjes trekken en onszelf uitwonen. Dan dempen/verdoven we de hoge (werk)belasting en levenspijn uit het verleden door verslavingen waardoor we niet/minder voelen.

Welke andere keuzes ga jij maken? En volhouden? Laat het ons weten via info@visiepoint.nl

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl