Met deze 5 stappen ga je rustiger op vakantie

door | 1 jun 2018

De stress van het vertrek en alle deadlines

Je kent het wel: de to-do-lijst groeit, de tijd tot aan je vakantie slinkt en de druk stijgt. Collega’s benadrukken dat hun vraag toch echt vóór je vakantie af moet. Je weet nu al dat je gestrest in de auto of vliegtuig zal zitten en dat dit gevoel aanhoudt op de camping of strand.

Vijf stappen om ontspannen je vakantie te beleven

Stap 1: kijk naar je to-do-lijst en benoem welke klussen af moeten voor je vakantie. Schuif de andere opdrachten in een aparte map zodat je inbox leeg raakt. Ieder mens heeft maar zoveel tijd en energie om zich gefocust op een taak te concentreren.

Stap 2: Hoe lastig ook, informeer collega’s tijdig van dat hun verzoek uitgesteld is en bereid voor hoe je op hun weerstand gaat reageren:
A: vertel kort, bondig en stevig het nieuws
B: veer mee op hun emoties van teleurstelling, irritatie of paniek: “Ik snap dat je hier niet op had gerekend en dat dit ook iets betekent voor jouw werk”.
C: herhaal je ‘nee’ op druk duidelijk. Desnoods denk je mee hoe het anders kan of vraag je aan je leidinggevende over welke klussen prio hebben.

Stap 3: kijk naar de klussen die je wilt doen voor je vertrek. Start met de lastigste. Vlak voor je vakantie is de energie laag en is het moeilijk voor je brein om zich op complex niveau in te spannen.

Stap 4: zet voor vertrek je mail notification aan dat je je mail weer leest na je terugkeerdatum (met een paar extra bufferdata om ‘onder de radar’ eerst orde op zaken te kunnen stellen). Vermeld bij wie ze terecht kunnen voor urgente vragen die echt niet kunnen wachten.

Stap 5: unplug! van Facebook, Twitter, Instagram, e-mail en andere social media. Minimaliseer je beeldschermtijd. Mocht je echt niet tijdens je vakantie geheel uit de lucht kunnen, check iedere X dagen je mail en bericht je collega’s van evt. binnenbrandjes. Het is aan hun om deze op te pakken.

Fijne vakantie

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl