Ontmaskerd

door | 18 jul 2016

Er was eens een vriend…
Jarenlang ken je elkaar door en door: jij en je beste vriend of vriendin. Ontmoet in een heel andere leven, in een andere setting die er misschien allang niet meer is. Door de jaren heen heb je samen gebouwd aan en geïnvesteerd in die fijne vriendschap die jullie beiden zoveel bracht. Het voelt als een comfortabele warme jas in barre tijden. Totdat…

Huh, wat doe je nou?
Iets verstoort plots de cadans. Een gebeurtenis die de boot aan het wankelen brengt: en de balans wordt niet hervonden. Zo had ik ooit een fantastische vriendin. We beleefden grootse avonturen samen en kenden elkaar door en door. Plots kwetste ze me intens en na mijn bibberende feedback kon ze oprecht ownership nemen voor wat ze gedaan had. Hoe prachtig! Ik was onder de indruk van haar zuivere manier van verantwoording nemen en ik vergaf haar onmiddellijk. Ik hield nog meer van haar als voorheen: wat een geweldige vrouw was ze toch!

De daad bij het woord voegen
Helaas bleken het alleen lege woorden, haar genezende daden kwamen niet. Ik maakte beweging na beweging naar haar, maar ze ging en bleef stoïcijns uit contact. Met grote droefheid moet ik constateren dat ze onze vriendschap klaarblijkelijk heeft afgesloten. Ik kan niet anders dan haar stilte respecteren. Ik ben een goede vriendin armer.

Hoe dan wel?

  1. luister rustig bij het ontvangen van de feedback van de ander
  2. neem verantwoordelijkheid voor je gedrag
  3. zeg “het spijt me oprecht” (‘sorry’ voldoet niet!)
  4. vraag wat je kan doen om het recht te trekken
  5. en vervolgens: DOE HET!

Bijdrage van Erna van Lingen

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl