De Schaar en het Hoefijzer

door | 15 sep 2016

Eerlijkheid duurt het langst
Eerlijkheid is een eigenschap die persoonlijke integriteit of een ontbreken van bedrog, leugens of verdoezeling van feiten inhoudt. Hoewel de term veelal positief wordt gewaardeerd, kan een overmaat aan eerlijkheid soms ook negatief worden opgevat. Niettemin is de perceptie van eerlijkheid in persoonlijke relaties een bijna noodzakelijke voorwaarde voor vertrouwen (bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Eerlijkheid)

En dan het echte leven
Toen ik als tiener op een kampeervakantie was leerde ik een van mijn waardevolste levenslessen. Op een regenachtige dag fröbelden mijn broer en ik aan de caravantafel met papier, plakspul en schaar. Toen mijn moeder de boel opruimde bleek de schaar onvindbaar. Mijn moeder vroeg ons maar mijn broer als ik waren ons van geen kwaad bewust…
Later, in mijn tentje, lag ik te woelen. De wetenschap dat ik de schaar als laatste had gebruikt (en dus verantwoordelijk was voor het wegraken van dit handige gereedschap) drukte zwaar op me. Ik kon de slaap niet vatten en vertelde mijn moeder dat ik de schaar kwijt had gemaakt en tegen haar had gelogen. Ik bood mijn excuses aan. Mijn moeder zei wijs: “dat wist ik toch lieverd, dank je voor je eerlijkheid”. Ik was verbijsterd. De volgende dag, tijdens een bezoek aan een rommelmarkt kocht ze een oud hoefijzer voor me (ik was een paardenmeisje ☺). Deze siert tot op de dag van vandaag mijn huis en metafoort en viert het begrip Eerlijkheid.

Waarom liegen we?
Wil je meer weten over liegen, de waarheid en de redenen waarom we liegen (voor mij is waarschijnlijk nr. 2 herkenbaar als kind):
http://mens-en-samenleving.infonu.nl/communicatie/38392-je-liegt-iedere-dag.html

Er is ook een verschil tussen de sexen:
http://www.nu.nl/overig/3359893/mannen-liegen-drie-keer-zo-vaak-als-vrouwen.html
Of lees het boek van Job Boersma en Guus Essers: Ik weet dat u liegt.

Wat is jouw levensles waar je dankbaar voor bent? Deel het met ons via info@visiepoint.nl

Bijdrage van Erna van Lingen

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl