Van bang vogeltje naar adelaar

door | 1 sep 2020

Niet lekker in je leven zitten

Ook al gaan de meeste trainingen digitaal door, coaching is heel makkelijk op 2 mtr afstand in een goed geventileerde coachruimte. Ook wandelcoaching doe ik nu veel meer. Dus mijn coachee Mira haar coaching ging gewoon door. Ze kwam binnen, schuchter en met een zacht stemmetje. Een Persoonlijke Krachttraining was ver uit haar comfortzone dus had ze gekozen voor 1 op 1 coaching. Mira voelde ook dat er een verandering nodig was. Ze was nogal verlegen op werk en deed al jaren hetzelfde maar had stiekem wel ambities. Haar leven thuis mistte structuur en ze was geen goed rolmodel voor haar 2 kinderen, vond ze. Er heerste chaos, ze voelde zich onzeker en was negatief over zichzelf.

Drie dagen training, feedback en zelfonderzoek

Mira krijgt op haar werk soms erkenning voor wat ze al goed deed en haar leidinggevende geeft ook tips om zaken te verbeteren. Ze snapt dit, is het er mee eens maar vervolgens  durft ze niet. Ze wilde zich ook meer zelfverzekerder en assertiever voelen. Alle oefeningen tijdens de coaching doet ze vol overgave. Maar als ze praat meandert haar verhaal alle kanten op. Ik moet me echt concentreren op wat ze nu echt bedoelt. “Oh, dat hoor ik veel vaker”, zegt ze. Ze klinkt als de ‘Nijldelta’ met haar talloze zijvertakkingen, voorbeelden en details. Ook komt ze niet tot de punt en praat maar door. Ter plekke leg ik daar een andere metafoor naast die enorm bij haar resoneert: “Praat als het Twentekanaal: rechttoe rechtaan: meteen to the point komen”.

Ze vliegt haar nieuwe toekomst tegemoet

Mira schrijdt binnen voor haar laatste coachingsgeesprek: een krachtige vrouw. Ze is dit keer rood gehakt, met een nieuwe hippe jeans met een rode top, haar korte koppie getransformeerd in een volle bos vlechthaar, het staat haar fantastisch! Iedereen valt het op, vertelt ze vrolijk. De grijze, stille muis is niet meer. Ze heeft regie genomen in haar leven. Naast haar verschijning is ook haar energie helder en krachtig. Ze straalt, is aanwezig en niet meer over het hoofd te zien. Haar ontwikkeling was ook op het werk zichtbaar. Haar baas sprak zijn vertrouwen in haar uit wat resulteerde in specialistische taken. Ook thuis heeft ze een en ander verandert en heeft ze veel nu goed georganiseerd. Ze is trots op zichzelf. En ik ook!

Zeldzaam

In mijn werk als trainer en coach zit ik 1e rang en geniet van de zo verlangde verandering die deelnemers en coachees doormaken. Voorzichtige stapjes, mooie missers, de fase van oefenverlegenheid maar dan ook de begeerde groei, vertrouwen en trots. En dan deze vrouw! Mira heeft hard gewerkt, zich resoluut gericht op haar doelen, hoe ze zich wilde voelen. Visualiserend hoe haar toekomst eruit zou zien en wat en hoe ze zou doen. Wat een bijzonder mens. Ik heb er alle vertrouwen in dat ze haar gekozen doelen zal bereiken. Als e het Twentekanaal er zo nu en dan maar bij pakt 😉

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl