Veranderen vanuit last of verlangen

door | 15 jun 2016

Hectisch
Onze jachtige wereld staat in de hoogste versnelling: er bestaan K.P.I.’s voor alles en deze gaan over ‘binnen 24 uur de klantvraag oplossen”: snel sneller snelst. Speelfilms uit de negentiger jaren lijkt uren te duren, zo traag komen ze over. Dit omdat onze huidige manier van leven supersonische vormen van gejaagdheid aanneemt.

“Slow food for the brain”
De coachees die ik begeleid willen zo graag, en ze willen vooral snél. Ze ervaren hinder van hun huidige situatie en hebben een sterk verlangen naar een nieuwe realiteit. En of ik dat maar ‘ff’ voor ze kan regelen. Het traject begint dus (naast inventariseren van leerdoelen, kwaliteiten en valkuilen) met brengen van realistisch nieuws: weg met ambitie! Kijk met mildheid naar jezelf en geniet van de kleine verbeteringen: omarm babystapjes.

Water is sterker dan steen
Als water langs steenlagen loopt ontstaat langzaam een andere vorm. Laag voor laag bij-of afschuren geeft de rivier haar nieuwe pad. Toen ik ooit Antelope Canyon bezocht was ik diep geraakt en onder de indruk van de kracht van Moeder Natuur. En welk een bijzondere schoonheid gecreëerd wordt dankzij rust en ritme: ik koos het voor het logo van mijn bedrijf: VisiePoint. Omdat het zo’n prachtige metafoor is voor het veranderen van gedrag, communicatie, samenwerking en interactie. Gun jezelf ook tijd en rust: vind je cadans. Besteed regelmatig en herhaaldelijk aandacht aan kennis, kunde en persoonlijke effectiviteit.

Een paar waardevolle tips voor effectieve verandering

  1. mediteer dagelijks om op onbewust niveau het geleerde te borgen (meditatietip: https://www.headspace.com)
  2. herhalen herhalen herhalen!
  3. vier je successen met anderen die positief in het leven staan

Bijdrage van Erna van Lingen

Foto: Antelope Canyon, Page Arizona, USA, Navajo Nation: http://www.antelopeslotcanyon.com