Wat nou, van Facebook? Van mij!

door | 6 dec 2014

Eigenaarschap, strandjutten of jattersschap?

Facebook’s nieuwe spelregeltjes gaan in per 1 januari 2015. Ik voel behoorlijke irritatie in me opborrelen. Wat is dat toch met die Mark Zuckerberg? Hoe kan in hemelsnaam beeldmateriaal welke van mij is zomaar van hem worden?

Mijn en Dijn

Tijdens mijn opvoeding heb ik een schare aan waardevolle gedragsregels geleerd, waar ik me in het sociale leven netjes naar heb te gedragen. Vaak gebeurt dat vrijwel vanzelf maar nu roept mijn waarde (of norm) eerlijkheid iets. Mijn ouders hebben me namelijk iets belangrijks geleerd over Mijn en Dijn. En dat je van de spullen van een ander af te blijven hebt. Het Cultureel Woordenboek zegt hierover:

 “Het verschil tussen mijn en dijn niet weten/kennen, zonder nadenken en gewetensbezwaren dingen van een ander gebruiken of zich toe-eigenen”.

Opvoedkundige misser

Ik durf te stellen dat Mark’s ouders daar pedagogisch een flinke steek hebben laten vallen. Daardoor lijkt het alsof Facebooks bedenker onevenredig hebberige en/of domme dingen doet.

Ik probeer me dan voor te stellen waar dit vandaan komt. Waarom kiest iemand hiervoor? Wil je dan de 1e foto van een ernstig ongeluk hebben? Vraag diegene dan gewoon. En die nietszeggende kiekjes van alle lieve kindjes? Wat móet je ermee? Ik wordt ook wakker geschud uit mijn naïviteit: wat ziet Mark Zuckerberg in mijn luchtige kiekjes wat ik niet zie? Ik merk dat ik al minder beeldmateriaal plaats (terwijl ik ontzettend visueel ingesteld ben) en opzij stap als anderen een foto nemen voor social media. Ik wil namelijk niet dat Facebook daar iets mee doet. Het voelt simpelweg niet goed.

Boycotten of in de vingers snijden?

Mijn profiel heb ik inmiddels gestript van eigen foto’s. De neutrale wallpaper die er nu op prijkt wordt opmerkelijk genoeg herhaaldelijk ge-like’d. Over mijn profielfoto ben ik nog aan het prakkiseren.

Op #TrendingTopic lees ik het voorstel je profiel op zwart te gooien. Misschien ga ik dat maar ga doen. Maar ja, hoe blijf ik dan op de hoogte over reilen en zeilen van mijn vrienden en familie? Ik ben er nog niet uit. Het moge duidelijk zijn: gevoel en ratio vechten om voorrang.

U merkt op 1 januari 2015 welke van de twee heeft overgewonnen.

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl