Wil jíj met me spelen?

door | 3 aug 2015

Samen op de wip-wap?
De mens is een roedeldier: een sociaal wezen. Levend in een groep hebben we kans op bescherming tegen- en steun bij aanval en pijn van buitenaf. Drie miljoen mensen in Nederland doen het zonder deze steun van een groep. Zij leven onvrijwillig alleen, zonder partner of gezin.

“Hoe was je dag schat?”
Alleen leven is voor onze soort tegennatuurlijk. Singles missen een groot deel aan onontbeerlijk sociaal contact: het gesprek, interactie, leuke verrassingen, samen lachen, eerlijke feedback, troost, aanmoediging, bijsturing en nuancering, maar ook liefde, intimiteit en waardering. Kortom een luisterend oor en voelen gewenst te zijn en erbij te horen. Een alleengaande komt thuis in een leeg en stil huis.

Oh sorry, dat komt nu niet uit
Als een alleenstaande iets wil doen dan is de actie gericht op andere mensen buitenshuis. Dat betekent frequent bellen, berichtjes sturen en vrienden uitnodigen met een idee om samen iets leuks te gaan doen. Maar anderen met een relatie zijn vaak druk met eigen kroost, familie en levensgezel. Dat betekent dat een alleenstaande veel “nee’s” incasseert voordat iemand beschikbaar is. Als alleengaande heb ik eens in drie maanden tijd 34 keer nee gehoord op mijn uitnodiging. Iedereen was druk. Wat ook logisch is en waar ik ook begrip voor heb. Maar moe word ik wel van soms.

Levensbenodigdheden
Maslow’s Piramide geeft inzicht in hoe belangrijk een levenspartner en gezin zijn voor overleven en gelukkig zijn. De significante ander, je soulmate/levenspartner vinden is essentieel voor het welzijn van ieder mens. Maslow’s lagere niveaus (fysiologische en veiligheidsbehoeften) moeten voldaan zijn voordat we de hogere niveaus (sociale, waarderings- en ontplooiingsbehoeften) kunnen vervullen. Ontbreekt een trap dan zal het individu opnieuw aan deze behoefte moeten voldoen alvorens verder te kunnen stijgen. Het is niet mogelijk om bepaalde niveaus over te slaan.
Wij wensen je heel veel succes (en doen gewoon met je mee).

Wat te doen?
Als alleengaande kun je zelf ook veel doen:

  1. meldt je aan op de website MeetUp (http://www.meetup.com) en vind gelijkgestemden om iets leuks te doen
  2. herijk je vriendencirkel: kies eerder andere alleengaanden
  3. sluit je aan bij een kook/eetclub (http://www.eetclub.nl/oproepen) en kom elke 1e vrijdag van de maand bij elkaar
  4. sluit je aan bij een vereniging (dus geen fitness!): daar vind je een groepsgevoel zodat je wekelijks de deur uitkomt.

Omdat alleen op de wip-wap niet gaat…

 

Schermafbeelding 2016-01-19 om 14.02.51

Bijdrage van Mariëtte Bries

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl