Vier handige stappen om je grens aan te geven

door | 20 jan 2022

Grensoverschrijdend of grensbenaderend gedrag

Weet jij waar je grens(en) liggen? Ik merk ze vaak te laat op. Om ze te weten moet je ze nl. ook eerst voelen. Wat gebeurt er bij je als iemand over een grens gaat of inde buurt komt? Merk je het op, of ben je net als ik vaak, vaak te laat. Je realiseert je dat iets wat de ander deed of zei kwetsend was. Je wilt dat dit niet nog een keer gebeurt. Welke gedachten/oordelen zijn er? Welke gevoelens komen naar voren? Welke signalen geeft je lijf je? Kun je deze opmerken?

Moed bijeenrapen

Je moet het zeggen: op een ander moment: je hebt het erover als het er niet om gaat. Dus loskoppelen van het gesprek waarin je het wilt bespreken en het moment waarop de ander over je grens gaat. Je informeert de ander over wat jouw gebruiksaanwijzing is. Dit doe je rustig, respectvol en duidelijk. Echter: niet te laat, liefst de volgende dag of dezelfde dag.

Vier stappen

Stap 1. Benoem: vanochtend merkte ik dat je [benoem zo snel mogelijk feitelijk en kort wat de ander deed]. Of: weet je nog dat je tijdens onze koffiepauze een grapje maakte over X?

Stap 2. Gebruik het woord GRENS & STOP: dat voelde voor mij niet goed. Je ging, waarschijnlijk ongemerkt en zonder kwalijke intenties, over mijn grens. Wil je daar alsjeblieft mee stoppen?

Stap 3. Effect op jou: benoem dan wat het met je doet: “Dat doet X met me. Ik merk dat ik het niet zo prettig/fijn/handig vond en dat ik geïrriteerd/alert en waakzaam/afwachtend/ontstemt etc. van wordt. Ik heb er last van en wil dit niet meer”. Of: “Ik wil dit niet tussen ons, ik waardeer onze samenwerking/vriendschap te veel daarvoor. Had je enig idee dat dit bij mij gebeurde?

Stap 4. Verzoek/vraag: “Ik vind het fijn als je in het vervolg [benoem wat je wilt] de grapjes over X achterwege laat. Is dat voor jou ook okay? Dat zou ik heel erg waarderen.

Gewoonte-en patroondieren

Het kan voorkomen dat de ander (die het gedrag waarschijnlijk al jaren doet of het vroeger als kind door de volwassenen om hem/haar heen is voorgedaan en dus heel normaal lijkt) terugvalt in het oude gedrag waar jij last van hebt. Dat kan voorkomen. Patronen zijn hardnekkiger dan we zouden willen. De reflex treedt vaak snel in werking. Heb daar begrip voor maar benoem het wel. Doe dat meteen door na of tijdens (mits het in een veilige setting kan) het voorval neutraal te benoemen.

Bedenk ook eens: waar ga jij zelf (zonder het te weten) over de grenzen van de ander? Vraag het eens uit.

Succes en blijf gezond (zowel emotioneel als fysiek in Coronatijden)!

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl