Wat is luiheid eigenlijk?
Zodra het woord luiheid valt gaat het eigenlijk over oordeel. Vaak vinden we het over anderen (wat immers impliceert dat we zelf harder werken). En ledigheid is natuurlijk in Nederland toch des duivels oorkussen. Rusten, uitrusten etc., dát mag eigenlijk niet. De jeugd noemt het chillen. En dat klinkt dan ook weer een beetje als een werkwoord.
Welke signalen merk jij op dat je moet uitrusten?
Wat gebeurt er bij jou als je ervoor kiest (of je lichaam kiest voor jou omdat het gewoonweg op is) om te rusten? Een burn-out zet je lichaam in de pauzestand door te lang een te hoge belasting. Dan heb je er zelf geen regie meer op. Kun jij voelen welke signalen jouw lichaam geeft dat je emotioneel, geestelijk of fysiek aan je taks zit? Een burn-out heeft grote implicaties voor je toekomst. Tot wel 68% van mensen met een 1e burn-out komt in een tweede terecht omdat ze hun patronen van te hoge belasting niet kunnen veranderen.
Voordelen van rusten
Tegen mijn (top)sporters zei ik vroeger: “Als je hard traint moet je ook hard uitrusten!”. Niet dat het trainerscorps dat dan ook deed, en daarom zelf had ik dus op mijn 32 mijn (enige) burn-out. Wat brengt uitrusten voor lichaam, geest, hart en ziel?
- Na verveling en uitrusten ontspruiten goede ideeën of los je lastige problemen op
- Spieren repareren scheurtjes tijdens recuperatie
- De geest kan beter reflecteren door iets van afstand nemen
- De ziel voelt wat er nodig is op zielsniveau waardoor we de juiste beslissingen kunnen en durven nemen
- Het hart raakt eerder gelukkig doordat we beter voelen wat er in het nu gebeurt
In deze korte video legt een expert uit waarom herkaderen van luiheid naar uitrusten zo belangrijk is.