7 Manieren om een goede baas te zijn

door | 1 jul 2018

Na alle valkuilen en gevaren als startende leidinggevende willen we hierbij je zeven manieren meegeven welke je tot een gewaardeerde en inspiratievol leidinggevende maken.

  • Maak dat je medewerkers zich gewaardeerd voelen: voor Nederlanders nog niet zo makkelijk vanwege onze scherpe blik op wat nog niet klopt en waar de fouten zitten. Vaak voelen we ons ongemakkelijk bij iets positiefs melden. Geef medewerkers erkenning en complimenten op een grootse wijze waar je eigen leidinggevenden/MT leden bij zijn.
  • Link hun werk aan het grotere geheel: wat is hun bijdrage waardoor het product of dienst de kwaliteit heeft welke het heeft? Hoe groeit het bedrijf, afdeling of projectteam dankzij hen? Des te nauwkeuriger je het benoemt, des groter het effect. De ander voelt zich gezien in wat hij aan de tafel brengt.
  • Durf te randen op te zoeken en te stretchen in hoe je anderen kunt inspireren. Vertel wat jou zelf raakt, gebruik metaforen, beelden, dromen, boeken, films, muziek; kortom, alles wat de ander kan raken in hart & ziel. Vergroot het uit! En doe dit regelmatig en creatief. Dus gebruik nooit, NOOIT! tweemaal hetzelfde verhaal of actie.
  • Wees oprecht geïnteresseerd om hun groei, ontwikkeling en hoe zij zich verhouden in hun baan. Wat houdt ze bezig? Welke zorgen hebben ze? Waar dromen ze van en hoe kan je ze steunen in het naar dit doel toe bewegen? Stel de juiste vragen die diepgang op dit onderwerp geven.
  • Zet je inlevingsvermogen aan: tune in met diegene in je team die worstelt in zijn/haar werk of in privéleven. Heb het erover in een veilige, waardevrije setting, zonder het te willen oplossen.
  • Moedig aan risico’s aan te gaan en reageer zachtmoedig bij onbedoelde fouten. Spreek met de medewerker door wat voors-en tegens waren van deze keuze. En wat ze anders zouden doen als ze het opnieuw konden doen.
  • Weet wanneer los te laten zonder rancune: wens excellente medewerkers alle goeds op hun pad als ze ervoor kiezen de organisatie te verlaten.

Succes!

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl