ADHD op de werkvloer

door | 1 aug 2024

Superpowers

ADHD’ers (ook wel neurodivergents geheten) kennen vele kwaliteiten. Helaas is er veel oordeel over hun kwaliteiten: deze worden helaas vaak over het hoofd gezien. ADHD’ers zintuigen staan veel meer open dan neurotypical collega’s zonder ADHD. Alles komt heftiger binnen. Dit brengt vaak schaamte bij ADHD’ers teweeg. ADHD uit zich in ieder mens weer anders en komt best veel voor. Veel volwassenen zijn daarbij niet gediagnostiseerd omdat artsen zich nog steeds ten onrechte richten op het beeld van een “druk jongetje”.

Communicatie, interactie in werk & leven

Twaalf eigenschappen die waardevol zijn in ADHD:

  1. Is spontaan en flexibel
  2. Bedenkt makkelijk creatieve oplossingen
  3. Is invoelend in de emoties van anderen
  4. Is enthousiast, energiek en nooit saai
  5. Heeft veel humor en brengt plezier in situaties
  6. Is een doorzetter: kan enorm hard werken
  7. Kent hyperfixatie/excellente focus
  8. Helpt iedereen die hij/zij graag mag
  9. Is bewegelijk/ondernemend (onderzoekt alles)
  10. Kan intens en onbezorgd genieten
  11. Is stoer/moedig om uitdagende dingen te doen
  12. Is scherpzinnig: hoort/ziet alles (en verbanden)

Voorbeelden van bekende ADHD’ers

Inmiddels is er meer openheid over ADHD. Hier voorbeelden van succesvolle bekende en succesvolle ADHD’ers:

  • Prins Harry
  • Emma Watson
  • Will Smith
  • Michael Phelps
  • Simone Biles
  • Jim Carrey
  • John Lennon
  • Agatha Christie
  • Walt Disney
  • Wolfgang Mozart
  • Cameron Diaz

Feedback & ADHD is lastig…

Iemand met ADHD kan last hebben van Rejection Sensitive Disphoria. Dat betekent dat ze gevoeliger zijn voor negatieve feedback. Wist je dat een ADHD-kind ong. 20.000 negatieve opmerkingen (zit eens stil, wat ben je weer onhandig, lees dat boek nou eens uit etc.) incasseert voordat het kind 12 is, veel meer dan een neurtypical kind! Da’s een hoop negativiteit voor een kind. Laten we dat als volwassenen eindelijk doorbreken.

Hoe dan wel?

Zachte toon, positieve waardering en tolerantie doen de samenwerking goed. Laat regeltjes wat los en zet ze niet aan de slag met saai repetitief werk, daar lopen ze echt op leeg. Wil je een opfris hoe je de ander positief kunt benaderen (met een fantastisch filmpje hoe een jong knulletje dit doet naar zijn vriendje)? Dan vind je die in deze blog hier.

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl