Coachen is zweverig…

door | 1 jun 2023

Coachend leidinggeven is van nu. Om dat te kunnen heb je een aantal vaardigheden nodig: waardevrij luisteren, niet willen oplossen of peptalken, hoog rendements open vragen stellen waarbij je de denkdruk bij de ander legt en er een stilte valt (waar je dan weer okay mee moet kunnen zijn…).

Iedereen coacht… of toch niet?

Als ik trainingen geef om mensen te leren coachen (immers, de halve wereld coacht tegenwoordig de andere helft) dan hoor ik al snel: coachen is wel zweverig. En het zijn vooral de mannen die dit vinden. Het oordeel wordt namelijk onmiddellijk actief als we het gaan hebben over dat we voelen.

Neurochirurg Alan Watkins

In de Tedtalks van Alan Watkins vertelt hij over de diverse lagen van een mens (waaronder voelen, en dat is dus niet iets voor alleen vrouwen…) waar hij een distinctie maakt tussen gevoelens en e-moties (de laatste noemt hij energy in motion, oftewel de fysieke vertaling en uiting die het lichaam geeft bij het voelen van een gevoel). Ieder mens is namelijk geboren vanuit het voelen: ben ik fysiek maar vooral ook emotioneel veilig? Is er troost, warmte, geruststelling, voeding en warmte? Dus heel logisch dat gevoelens ontzettend belangrijk zijn.

Weg met gevoelens…?

Ergens zetten we als volwassene gedurende het opgroeien ons voelen vakkundig uit (bij velen, gelukkig niet allen). Want, zo leren we, dat is zweverig, zeker voor jongens. Waardoor de zelfdodingscijfers voor mannen en jongens hoog zijn. Want alle gevoelens die we niet uiten en onderdrukken worden sterker. Aanstaande coaches leren dus: als je gedrag van de ander wilt veranderen dan moet je gevoel en gedachten (overtuigingen en meningen) onderzoeken. Daar zit namelijk je hefboomeffect en katalysator tot verandering en ontwikkeling:

Gedachten  +  gevoelens  =  gedrag

Praten over gevoelens

Hoe senang en comfortabel voel jij je om over je eigen gevoelens te praten? Of over die van anderen? Kun je ‘zijn’ met de gevoelens van de ander? Of heb je de neiging te willen oplossen of peptalken/verkleinen of negeren van gevoelens? Dan ben je niet aan het coachen. Gevoelens geven informatie of de ander zich veilig voelt (de moeder der alle emoties is nl. bang) en dat is helemaal niet zweverig. Iedere emotie is een feit en daar kun je NOOIT over discussiëren!

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl