De kracht van “Nog Niet”

door | 1 sep 2022

Hoe ontwikkelen kinderen zich?

Een kind leert eerst 1+1=2 van de juf of meester van het bord. Ieder kind leert daarna door tot het op een dag a+b=c wordt. Een kind omarmt over het algemeen nieuwe leerkansen. Ze zijn geïnteresseerd en nieuwsgierig en vragen vaak vragen die een volwassene niet durft te vragen maar wel graag wil weten. Ze zijn goed in ‘waarom’ vragen als: “Als een vliegtuig zo zwaar weegt waarom valt ie dan niet uit de lucht”?

Volwassenen die zich willen ontwikkelen…

… zeggen vaak: “Zo ben ik niet”, “Zo zou ik dat niet doen of zeggen” of “Dat klinkt heel onnatuurlijk”. En aan de binnenkant denk iemand: “Dat lukt me niet”, of: “Dat kan ik niet”. Er is een bepaalde weerstand tegen iets nieuws leren (buiten de comfortzone stappen vraagt moed en energie). Stel je voor dat je kind dat zou doen. Weerstand op nieuwe kennis en kunde. Dan komen we niet vooruit. Immers, stilstand is achteruitgang.

Voeg één woordje toe!

Geef jezelf ruimte en tijd. Wees zacht voor jezelf, kijk met mildheid. Door het toevoegen van één klein woordje verandert hoe je kijkt naar een situatie. Zo verhoog je je zelfvertrouwen en hoe je kijkt naar je eigen ontwikkelproces. Voeg het woordje NOG toe. Dan worden de vorige zinnen ineens heel anders.  Dan zeg je: “Zo ben ik NOG niet” (maar ik ga er wel komen), “Zo zou ik dat NOG niet doen of NOG niet zeggen”. “Dat lukt me NOG niet” (het vraagt nog wat tijd maar als ik oefen voelt het meer van mij). Of: “Dat kan ik NOG niet”.

Zelf zeg ik altijd: “Dat is me bijna gelukt, ik kom er “al dichterbij. Ik ben er bijna. Deze zinnen geven mij ruimte. Zo leer ik elke keer weer iets nieuws.

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl