De kunst van helen

door | 1 jan 2023

De schoonheid van imperfecte objecten: Kintsugi (金継ぎ)

Kintsugi is onderdeel van het Japanse Zen gedachtegoed ‘Wabi-Sabi’. Hierin koestert je datgene wat simpel, onpretentieus en gerijpt over tijd is. Het gaat om het natuurlijke benadrukken: het ‘kapot-zijn’. Niets is perfect of ‘af’, of duurt voor altijd. Kintsugi accepteert datgene wat er in de kern is. Een object vergaard namelijk over de tijd in zijn verweerdheid schoonheid en eigenheid. Zo wordt hout en leer over de jaren zelfs mooier dan een nieuwbakken exemplaar van de Ikea. Ieder item kent een voorgeschiedenis en is geliefd geweest voor zijn eigenaren. Het is de moeite waard om het te herstellen. Daarom kunnen beschadigde voorwerpen een tweede leven krijgen met behulp van wat TLC: aandacht, respect, zorg, en liefde. Het Kintsugi reparatieproces symboliseert een verzoening van het ongeluk (de breuk) welke het item is overkomen. Net als bij mensen…

De kwetsuur juist benadrukken

Hoe werkt het? Kintsugi wordt voornamelijk gebruikt op porselein of keramiek en worden met Urushi-lak (van een boom) aan elkaar gelijmd. Er worden alleen natuurlijke materialen gebruikt. Het is een proces welke tijd, focus en geduld vraagt. Op de Urushi-lak gaat een poederlaagje goud, zilver , rode lak of platina. Zo ontstaan prachtige verbindingen. De nieuwe verbinding wordt onderdeel van de nieuwe levenscyclus. De imperfectie wordt zo de eye cather en voegt nieuwe schoonheid toe!

Stukje historie

De opperbevelhebber van Japan, Ashikaga Yoshimitsu (1358-1408) brak zijn favoriete theepot en liet deze repareren. Echter, de reperateur maakte gebruik van de in die tijd gebruikelijke metalen nietjes waarmee de gebroken stukken keramiek aan elkaar waren gezet. Ashikaga gaf zijn eigen werklieden de opdracht een andere methode te bedenken die hij wel mooi vond. Zij kwamen terug met Kintsugi wat “join with gold” betekent.

Way of life

Wij mensen kennen ook zo onze levenskwetsuren en zwakheden. Onze levens en lichamen zijn kwetsbaar en vergankelijk. Onze emotionele breuklijnen kunnen ook breken op een bepaald moment. Onze ziel en lichaam kent talloze littekens uit onze levensreis. Deze verhalen zijn herinneringen aan gebeurtenissen, ontmoetingen en incasseringen uit ons leven. Kintsugi moedigt ons als mens aan deze te omarmen in plaats van (wat we veelal doen) te onderdrukken, maskeren of negeren. Accepteren en koesteren wat er feitelijk is. Je kunt deze littekens immers niet ongedaan maken. Geef jezelf dus die ontzettend belangrijke zorg en rust, zowel fysiek, emotioneel en mentaal.

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl