De Reddingsboei Freelancer

door | 3 jun 2016

Vier redenen waarom de externe soms beter is
Regelmatig benaderen bedrijven VisiePoint met een specifieke opdracht welke niet door hun eigen gemotiveerde trainers en/of leidinggevenden kan worden opgepakt. Ze hebben het lang laten lopen en voelen alsof ze aan het verdrinken zijn. Waarom is die extern bureau dan toch een betere keuze dan de eigen mensen?

  1. Een neutrale, frisse blik
    Een externe professional kijkt met frisse kijk naar de huidige setting en ziet meteen waar het wringt, zonder politieke mening. Een stevige freelancer geeft dit tactvol aan, creëert draagvlak en gaat aan de slag met de oplossing: focus op de ‘root cause’. Iets wat voor vaste medewerker/leidinggevenden soms lastiger is ook door de waan van de dag.
  2. Optimaal opgeleid met kennis van ‘Nu’
    Regelmatig ontmoet ik dankbaarheid tijdens het transitieproces van medewerker of team. Ik zet ontwikkeltools in welke de deelnemer/coachee meent een game changer te zijn: “waarom doen wij deze krachtige oefeningen niet in onze huidige in-house trainingen”? Inderdaad: als zelfstandige specialist school ik me ieder jaar. Ik blijf bij en geniet van nieuwe ontwikkelingsthema’s en onderwerpen met de daaruit voortvloeiende werkvormen. De bedrijven zelf zijn vaak druk met hard-skill trainingen op het gebied van SAP of Lean Six Sigma.
  3. Hoge motivatie en buitengewone inzet
    Als externe ben ik er als eerste en ik ga ook als laatste weg. Dat is geen regel, het gebeurd gewoon. Ik faciliteer en coach waar mogelijk. Ik praat na met een piekerende deelnemer of evalueer met de leidinggevende. De klant ontvangt veel meer dan de ingekochte training of coaching. Daarnaast blijf ik contact houden (via What’s App of Linkedin) en ondersteun op afstand tijdens zogenaamde ‘privétijden’. Iets waar een interne minder open voor staat. Als externe adviseur/trainer/coach ga ik dus een stap verder en lever extra service.
  4. Vreemde ogen dwingen
    Hoe zuur ook, soms zeg ik precies hetzelfde als de leidinggevende in het verleden maar dit keer luisteren de medewerkers wel naar mij. Ik zeg het tijdens het gesprek met de leidinggevende ook. En ik vraag hen ook naar de wensen top 3, en ik kijk welke mogelijkheden er zijn om deze in het traingingstraject te verzilveren. Het gaat immers om samenwerken en co-creatie van het ontwikkelingsproces.

Succesvolle mensen, teams en organisaties leunen vaak tijdelijk op een coach, mentor of andere faciliterende ontwikkelings-entiteiten. Hierdoor treedt een toename op in competenties, succes en rendement. Doen dus.

Bijdrage van Erna van Lingen

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl