Vrijheid – blijheid
Nederlanders houden we ervan ons vrij te voelen. Niet te veel druk van anderen. We willen onze eigen beslissingen maken en invloed op onze keuzes te hebben. Niet iets te moeten volgen wat de ander ons oplegt. Onze Nederlandse hiërarchische as is een vrij vlakke. In andere landen zoals onze oosterburen kennen een strakkere hiërarchie met meer afstand. Daar wordt op de werkvloer immers nog altijd ge-Sie’tzt. Wij zeggen tegen Oom Agent gewoon “je” en “jij…”
Hoe krijg ik de ander mee?
Als je, in Nederland dus minder makkelijk op titel, rank of hogere functie de ander kan beïnvloeden, hoe dan wel? Door een beetje ruimte te geven en de ander mee te nemen door op een prettige manier in dialoog de ander mee te nemen. Je eigen energie hierin is bepalend in hoe succesvol je bent in de ander beïnvloeden. Dus hoe sturend of dwingend kom je over op de ander of hoeveel ruimte geef je? Het effect van je eigen communicatie jegens de ander wordt door de ontvanger bepaald.
Praten in voorstellen
Er zijn er drie helpende zinnen die krachtig zijn in beïnvloeden, deze zijn:
-
- “Zullen we… [3 voorstellen doen waarbij je op plek 3 jouw voorkeursoptie]”?
- Voorstel A
- Voorstel B
- Voorstel C in positieve bewoordingen
- “Ik stel voor dat we [benoem jouw C keuze], is dat voor jou ook okay?”
- Ik vind het fijn als …[jouw C keuze]
- “Zullen we… [3 voorstellen doen waarbij je op plek 3 jouw voorkeursoptie]”?
Wil je sterker overkomen kies dan de ‘ik’ zinnen. Wil je meer een groepsgevoel creëren dan is de eerste zin beter. Let op, bovenstaande werkt alleen als je mondeling gaat beïnvloeden. Doe je het via de mail dan zet je C bovenaan.
Succes!