Drie handige zinnen om de ander te beïnvloeden

door | 1 feb 2023

Vrijheid – blijheid

Nederlanders houden we ervan ons vrij te voelen. Niet te veel druk van anderen. We willen onze eigen beslissingen maken en invloed op onze keuzes te hebben. Niet iets te moeten volgen wat de ander ons oplegt. Onze Nederlandse hiërarchische as is een vrij vlakke. In andere landen zoals onze oosterburen kennen een strakkere hiërarchie met meer afstand. Daar wordt op de werkvloer immers nog altijd ge-Sie’tzt. Wij zeggen tegen Oom Agent gewoon “je” en “jij…”

Hoe krijg ik de ander mee?

Als je, in Nederland dus minder makkelijk op titel, rank of hogere functie de ander kan beïnvloeden, hoe dan wel? Door een beetje ruimte te geven en de ander mee te nemen door op een prettige manier in dialoog de ander mee te nemen. Je eigen energie hierin is bepalend in hoe succesvol je bent in de ander beïnvloeden. Dus hoe sturend of dwingend kom je over op de ander of hoeveel ruimte geef je? Het effect van je eigen communicatie jegens de ander wordt door de ontvanger bepaald.

Praten in voorstellen

Er zijn er drie helpende zinnen die krachtig zijn in beïnvloeden, deze zijn:

  1. “Zullen we… [3 voorstellen doen waarbij je op plek 3 jouw voorkeursoptie]”?
   1. Voorstel A
   2. Voorstel B
   3. Voorstel C in positieve bewoordingen
  2. “Ik stel voor dat we [benoem jouw C keuze], is dat voor jou ook okay?”
  3. Ik vind het fijn als …[jouw C keuze]

Wil je sterker overkomen kies dan de ‘ik’ zinnen. Wil je meer een groepsgevoel creëren dan is de eerste zin beter. Let op, bovenstaande werkt alleen als je mondeling gaat beïnvloeden. Doe je het via de mail dan zet je C bovenaan.

Succes!

Erna van Lingen is een veelzijdige professional en auteur van blogs en artikelen die gaan over leven en werk in de breedste zin van het woord. Haar blogs creëert ze zelf, zonder ChatGPT of AI in te zetten. Ze zijn authentiek, creatief en uit het leven gegrepen. Erna traint, coacht, faciliteert en verzorgt ontwikkeltrajecten gericht op het aanboren van de kwaliteiten en talenten van het individu, het team en/of de organisatie. Samen met de ander onderzoekt ze waardevrij wat krachtig en helpend is en wat beter of anders kan. Samenwerken, waarderend kijken, openheid en verbindende en geweldloze communicatie kenmerken haar werkstijl.

U kunt haar bereiken via 06 53 706 242 of info@visiepoint.nl